Document Type : Research Paper
Abstract
In this investigation, the effects of inclusion of a Pishtaz wheat cultivar with high in non-starch polysaccharide and xylanase supplementation in the diet on productive performance, nutrient digestibility, and intestinal enzymes activity of laying hens was studied from 21 to 47 wk of age. Complete random design in factorial arrangement were modulated in 8 treatments with 4 levels of wheat (0, 23, 46, and 69%) corresponding to a dietary xylose content of 1.8, 2.0, 2.2, and 2.4% with or without XS. Each treatment was replicated 5 times (6 hens per each replicates). For the entire experimental period, egg weight (P<0.05) and egg mass (P<0.01) were reduced and feed conversion ratio (FCR) was impaired (P<0.05) with increased levels of xylose but ADFI and egg production were not affected. Xylanase supplementation improved egg production (P<0.05), egg weight and egg mass (P<0.01), and FCR (P<0.01). Fat digestibility (P<0.001) and AMEn content of the diets (P<0.05) decreased with increased levels of xylose but nitrogen retention was not affected. Xylose inclusion increased (P<0.001) amylase in the duodenum, and aminopeptidase and lipase activity in the duodenum and jejunum. Ileal viscosity increased (P<0.001) with level of xylose but decreased (P<0.001) with XS. The results of the current experiment show that increasing level of xylose decreased productive performance, fat digestibility and AMEn of the diet and increased endogenous enzyme activity.
Keywords
اثر سطوح پلیساکاریدهای غیرنشاستهای بر فعالیت آنزیمهای رودهای و عملکرد مرغهای تخم گذار
سارا میرزایی1، مجتبی زاغری1، سعید امینزاده2* و محمود شیوازاد1
1 کرج، دانشگاه تهران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه علوم دامی
2 تهران، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، گروه زیست فناوری دام، طیور و آبزیان
تاریخ دریافت: 3/2/90 تاریخ پذیرش: 15/4/90
چکیده
در این آزمایش اثرات استفاده از رقم زراعی پیشتاز با پلی ساکارید غیرنشاستهای بالا و افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک بر صفات عملکردی، قابلیت هضم مواد مغذی و میزان فعالیت آنزیمهای رودهای مرغهای تخم گذار 21 تا 47 هفتگی بررسی میگردد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی و به صورت فاکتوریل شامل هشت تیمار (4 سطح گندم صفر، 23، 46 و 69 درصد که به ترتیب شامل 8/1، 0/2، 2/2 و 4/2 درصد زایلوز) و دو سطح آنزیم (بدون و با آنزیم) و 5 تکرار (6 قطعه مرغ) در هر تکرار انجام شد. در کل دوره، با افزایش سطح زایلوز در جیره، وزن (05/0>P) و توده تخممرغ (01/0>P) کاهش و ضریب تبدیل غذایی افزایش یافت (05/0>P) ولی خوراک مصرفی و میزان تخم گذاری تحت تأثیر قرار نگرفتند. مکمل نمودن جیره با زایلاناز موجب افزایش میزان تخم گذاری (05/0>P)، وزن و توده تخممرغ (01/0>P) و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید (01/0>P). افزایش سطوح زایلوز، موجب کاهش قابلیت هضم چربی و انرژی قابل متابولیسم جیره گردید (05/0>P) و همچنین، فعالیت آنزیم آمیلاز را در دئودنوم و آمینوپپتیداز و لیپاز را در دئودنوم و ژژنوم افزایش داد (01/0>P). با این وجود، افزودن زایلاناز به خوراک فعالیت هیچیک از آنزیمهای رودهای را تحت تأثیر قرار نداد. مکمل نمودن جیره با زایلاناز، موجب کاهش ویسکوزیته محتویات ایلئوم (01/0>P) گردید. افزایش سطح زایلوز در جیره موجب کاهش عملکرد تولیدی مرغهای تخم گذار، افزایش فعالیت آنزیمهای رودهای و کاهش قابلیت هضم چربی و انرژی قابل متابولیسم جیره خواهد شد.
واژه های کلیدی: پلیساکاریدهای غیرنشاستهای، عملکرد مرغهای تخم گذار، فعالیت آنزیمهای رودهای، قابلیت هضم مواد مغذی
* نویسنده مسئول، تلفن: 44580412 ، پست الکترونیکی: aminzade@nigeb.ac.ir
مقدمه
واژه پلی ساکاریدهای غیرنشاستهای، در برگیرنده دامنه وسیعی از مولکولهای پلیساکاریدی به غیر از آلفا گلوکان (نشاسته) است. این پلیساکاریدها فاقد پیوندهای آلفا- گلیکوزیدی هستند. پلی ساکاریدهای غیر نشاستهای به همراه لیگنین از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بوده و از آنها به عنوان الیاف جیره تعبیر میشود (26). دانه گندم دارای مقادیر زیادی از فاکتورهای ضدتغذیهای به ویژه پلیساکاریدهای غیر نشاستهای میباشد که داخل اندوسپرم قرار دارند و سطح مصرف آن را در جیره طیور محدود نموده است. دانه گندم شامل زایلوز، آرابینوکسیلانها، بتاگلوکانها، سلولز و آرابینوگالاکتان-پپتیدها میباشد (11). پلیساکاریدهای غیرنشاستهای از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی به دو بخش الیاف محلول در آب و الیاف نامحلول تقسیم میشوند. بخش محلول، نقش مهمی در اعمال هضم و جذب در دستگاه گوارش به ویژه در ابتدای آن دارند، در حالی که بخش نامحلول الیاف جیره، بیشتر در انتهای روده فعال بوده و در افزایش حجم توده مدفوع و همچنین کاهش زمان عبور غذا از دستگاه گوارش عمل میکنند (6). تحقیقات زیادی نشان داده است که افزودن آنزیم زایلاناز تجاری به جیرههای بر پایه گندم در طیور به مقدار زیادی میتواند اثرات نامطلوب پلیساکاریدهای غیر نشاستهای را حذف نماید (7). اثر فیبر محلول و مکمل نمودن جیره با آنزیم روی عملکرد مرغهای تخم گذار به خوبی شناخته شده است ولی نتایج به دست آمده از تحقیقات، بین محققین مختلف متفاوت میباشد که دلایل این اختلافات به خوبی مشخص نیست ولی ممکن است به ویژگیهای گندم به کار رفته به خصوص بخش پلی ساکارید غیرنشاستهای آن مربوط باشد. همچنین ویژگیهایی از گندم که توسط آنزیمها بهبود مییابد هنوز به طور کامل مشخص نیست. در بین تحقیقات صورت گرفته، هادورن و همکاران (1997) و پن و همکاران (1998) هیچگونه اثری از مکمل نمودن جیرههای بر پایه گندم و چاودار با آنزیم روی صفات عملکردی مرغهای تخم گذار مشاهده نکردند (12 و 21). برعکس، لازارو و همکاران (2003) میزان تخم گذاری و ضریب تبدیل غذایی بهتر، کاهش ویسکوزیته رودهای و افزایش قابلیت هضم ماده خشک، چربی، پلی ساکاریدهای غیرنشاستهای و انرژی متابولیسم ظاهری را در جیرههای بر پایه گندم، جو و چاودار در مرغهای تخم گذار مشاهده نمودند (19). بخش پلیساکاریدهای غیر نشاستهای دانههای غلات پروتئینها، لیپیدها و نشاسته را محافظت میکند و دسترسی آنزیمهای هضمی را به آنها محدود میکند. در واقع، مرحله نهایی هضم مواد مغذی، با حضور آنزیمهای هضمی تولید شده از غشای اینتروسیتها روی جداره داخلی روده که دارای پرزهای مسواکی هستند انجام می شود (13). تحقیقات کمی در مورد اثرات سطوح پلیساکاریدهای غیر نشاستهای و آنزیم زایلاناز در جیرههای بر پایه گندم روی فعالیت آنزیمهای هضمی در مرغهای تخم گذار صورت گرفته است و از آنجایی که دستگاه گوارش مرغهای تخم گذار بالغ شده است این سؤال مطرح میشود که آیا تحت تأثیر اثرات منفی پلیساکاریدهای غیر نشاستهای قرار میگیرند که در این تحقیق به آن پرداخته میشود. بنابراین هدف این مطالعه بررسی اثر سطوح زایلوز و افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک روی عملکرد تولیدی، قابلیت هضم مواد مغذی و فعالیت آنزیمهای رودهای مرغهای تخم گذار از 21 تا 47 هفتگی میباشد.
مواد و روشها
در این تحقیق، مقدار زایلوز وآرابینوکسیلان موجود در رقم زراعی گندم پیشتاز، ذرت، گلوتن ذرت و کنجاله سویا با استفاده از کیت تجاری شرکت مگازیم ((Megazyme International Ireland Ltd اندازهگیری و جیرههای آزمایشی بر اساس مقادیر فوق فرموله شدند. 240 قطعه پولت هایلاین 36-W از یک گله تجاری به دست آمد و به طور تصادفی به گروههای دوتایی در 120 قفس اختصاص یافتند. آزمایش فوق از 21 تا 47 هفتگی انجام شد. در 21 هفتگی، همزمان با تیماربندی قفسها به هشت تیمار آزمایشی با پنج تکرار (شش پرنده در هر تکرار) اختصاص یافتند و جیرههای آزمایشی مربوطه را دریافت نمودند. جیرهها به فرم آردی بود و آب و خوراک آزادانه در اختیار آنها قرار گرفت. این تحقیق، در قالب طرح کاملاً تصادفی و به صورت فاکتوریل با چهار سطح گندم (صفر، 23، 46 و 69 درصد) شامل سطوح زایلوز (8/1، 0/2، 2/2 و 4/2 درصد) و دو سطح آنزیم (با و بدون آنزیم) طراحی گردید. آنزیم تجاری مورد استفاده سافیزیم 20xp- میباشد که از Tricodermalangibrachiatum به دست آمده و شامل 70100 واحد/ گرم زایلوز است که مقدار آنزیم فوق با توجه به توصیه شرکت سازنده آن بر اساس غلظت سوبسترا در جیرههای آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. هر واحد فعالیت آنزیم، مقدار آنزیمی است که یک میکرومول از قندهای کاهنده را در 8/4pH, و درجه حرارت 50 درجه سانتیگراد در دقیقه آزاد میکند. ترکیب مواد خوراکی و مواد مغذی جیرههای آزمایشی در جدول 1 ارائه شده است. صفات تولیدی مرغهای تخم گذار شامل میزان تخم گذاری و وزن تخممرغ به صورت روزانه رکوردبرداری شد. خوراک مصرفی به صورت هفتگی رکوردبرداری و ضریب تبدیل غذایی بر اساس دادههای فوق محاسبه گردید.
جدول 1- ترکیب مواد خوراکی و مواد مغذی جیرههای آزمایشی
تیمار 4 |
تیمار 3 |
تیمار 2 |
تیمار 1 |
مواد خوراکی |
54/4 |
75/24 |
94/44 |
0/66 |
ذرت |
0/69 |
0/46 |
0/23 |
-- |
گندم |
71/9 |
16/14 |
60/18 |
55/21 |
کنجاله سویا (پرونئین 44%) |
30/3 |
90/1 |
5/0 |
-- |
گلوتن ذرت (پرونئین 60%) |
50/1 |
50/1 |
50/1 |
10/1 |
روغن سویا |
25/0 |
20/0 |
16/0 |
14/0 |
متیونین |
37/0 |
23/0 |
1/0 |
01/0 |
لیزین |
66/1 |
66/1 |
66/1 |
68/1 |
دی کلیسم فسفات |
58/8 |
57/8 |
55/8 |
54/8 |
پودر صدف |
31/0 |
33/0 |
35/0 |
36/0 |
نمک |
28/0 |
20/0 |
14/0 |
12/0 |
آنزیم1 |
5/0 |
5/0 |
5/0 |
5/0 |
مکمل معدنی و ویتامینی2 |
|
|
|
|
محاسبه شده |
2800 |
2800 |
2800 |
2800 |
انرژی متابولیسمی (کیلوکالری/کیلوگرم) |
19/15 |
19/15 |
19/15 |
19/15 |
پروتئین خام (%) |
76/0 |
76/0 |
76/0 |
76/0 |
لیزین کل (%) |
39/0 |
39/0 |
39/0 |
39/0 |
متیونین کل (%) |
8/3 |
8/3 |
8/3 |
8/3 |
کلسیم (%) |
4/1 |
8/1 |
0/2 |
2/2 |
لینولئیک اسید (%) |
4/2 |
2/2 |
0/2 |
8/1 |
زایلوز (%) |
9/3 |
6/3 |
3/3 |
0/3 |
آرابینوکسیلان (%) |
|
|
|
|
اندازهگیری شده |
87/93 |
43/93 |
42/93 |
49/93 |
ماده خشک (%) |
19/16 |
0/16 |
45/16 |
06/16 |
پروتئین خام (%) |
40/4 |
44/4 |
44/4 |
49/4 |
چربی خام (%) |
تیمار 1= سطح اولNSP ، تیمار 2= سطح دومNSP ، تیمار 3= سطح سومNSP ، تیمار 4= سطح چهارمNSP .
1- جیرههای فوق حاوی آنزیم میباشند و تیمارهای 5،6،7 و 8 همین جیره ها ولی بدون آنزیم میباشند.
2-آنزیم زایلاناز شامل 70100 واحد زایلوز/گرم است. 2- مکمل معدنی و ویتامینه شامل ویتامین A، 7700000IU؛ D3،
1- 3300000IU؛ E، 6600IU؛ K3، 550mg؛ تیامین، 1500mg؛ ریبوفلاوین، 4400mg؛ پنتوتنیک اسید، 22000mg؛
نیاسین، 5500mg؛ پریدوکسین، 3000mg؛ کولین کلراید، 275000mg؛ فولیک اسید، 110mg؛ بیوتین، 55mg؛ B12،
8/8mg؛ آنتی اکسیدان، 1000mg؛ Mg، 66000 mg؛ Zn، 66000mg؛ Fe، 33000mg؛ Cu، 8800mg؛ ید، 900mg؛
اندازهگیری قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی: به منظور اندازهگیری قابلیت هضم مواد مغذی، سه گرم در کیلوگرم اکسیدکروم به عنوان مارکر غیرقابل هضم به مدت یک هفته در جیرههای آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. سپس نمونههای فضولات به مدت دو روز جمعآوری گردید و در آون (60 درجه سانتی گراد، 72 ساعت) خشک، توزین و توسط آسیاب آزمایشگاهی آسیاب شدند. پروتئینخام به وسیله دستگاه لکو (Model FP-528, Leco Corporation, St. Joseph, MI) چربیخام با استفاده از بالن سوکسله و انرژیخام با استفاده از بمب کالریمتری (Model 1356, Parr Instrument Company, Moline, IL) اندازهگیری گردید. مواد مغذی فوق به روشAOAC International (2000) اندازهگیری گردید (1). اکسیدکروم به روش گارسیا و همکاران (2008) تعیین گردید(10). قابلیت هضم ظاهری نیتروژن، چربی و انرژی متابولیسم ظاهری با استفاده از دادههای به دست آمده از آنالیز خوراک و فضولات محاسبه گردید (10).
فعالیت آنزیمهای رودهای: در پایان دوره آزمایشی، یک پرنده به طور تصادفی از هر تکرار انتخاب و به قفسهای انفرادی انتقال یافتند. سپس جیرههای آزمایشی را از 7 تا 10 صبح تغذیه نمودند و با استفاده از تیوپنتال سدیم بیهوش شدند و حدود 5/2 سانتیمتر از قسمتهای میانی دئودنوم و ژژنوم برداشته به صورت طولی شکاف داده شد و با بافر فسفات (4/7pH,) روی یخ شستشو داده شد. به منظور جلوگیری از آسیب موکوس و تخریب آنزیمهای موجود، نمونههای روده در سراسر آمادهسازی روی یخ نگهداری شدند. نمونهها برای اندازهگیری آزمایشات بیوشیمیایی در فویل آلومینیومی پیچیده شد و در نیتروژن مایع فریز شدند سپس در فریزر 80- درجه سانتیگراد تا زمان انجام آزمایشات نگهداری شدند (25). فعالیت آنزیمهای جداره داخلی روده، شامل آمیلاز(EC 3.2.1.1) ، آمینوپپتیداز(EC 3.4.11.2) و لیپاز (EC 3.1.1.3) به عنوان میکرومول سوبسترای هیدرولیز شده بر میلیگرم پروتئین روده بیان میشوند. آنزیمهای فوق بر اساس غلظت نسبی سوبستراهای طبیعی (نشاسته، پروتئینخام و لیپیدها) در جیرههای استاندارد طیور انتخاب شدند. فعالیت آنزیم آمیلاز با استفاده از روش برنفلد (1955) اندازهگیری گردید (2). نشاسته یک درصد به عنوان سوبسترا مورد استفاده قرار گرفت. جذب نمونهها در طول موج 530 نانومتر در مقابل نمونه شاهد تعیین گردید. هر واحد فعالیت آنزیم آمیلاز، به عنوان هیدرولیز یک میلیگرم قند مالتوز در یک دقیقه در 40 درجه تعریف میشود. فعالیت آنزیم آمینوپپتیداز با استفاده از روش گال-گاربر و یونی (2000) انجام گرفت (9). در این روش، L– لیوسین-p- نیتروآنلایدMO) (Sigma L-9125 Chemical Co., St Louis, به عنوان سوبسترا مورد استفاده قرار گرفت. p- نیتروآنلاید از طریق رنگآمیزی تعیین و تراکم رنگ آن با استفاده از اسپکتروفتومتر در 410 نانومتر اندازهگیری شد. هر واحد فعالیت آنزیم آمینوپپتیداز برابر است با هیدرولیز یک میکرومول p- نیتروآنیلین از L– لیوسین-p- نیتروآنلاید در دقیقه. فعالیت آنزیم لیپاز به روش تنگ و زو (2007) اندازهگیری شد (27). در این روش، پارا-نیتروفنیل-پالمیتات (Sigma L-9125 Chemical Co., St Louis, MO) به عنوان سوبسترا مورد استفاده قرار گرفت. جذب نمونهها در 410 نانومتر در مقابل شاهد قرائت شد. یک واحد فعالیت آنزیم لیپاز، به عنوان مقدار آنزیمی است که یک میکرومول از-p نیتروفنل را در دقیقه آزاد میکند. غلظت پروتئین موجود در بافت روده به روش برادفورد (1976) اندازهگیری شد (4). آلبومین سرم گاوی (Sigma Chemical Co. St Louis) به عنوان استاندارد به کار رفت. دادههای حاصل از اندازهگیری فعالیت آنزیمی بر مقدار پروتئین موجود در بافت روده تقسیم شد و فعالیت کل آنزیم به ازای میلیگرم پروتئین بافت روده بیان گردید.
اندازهگیری pH محتویات قسمتهای مختلف دستگاهگوارش: پس از بیهوش نمودن پرندگان، یک گرم نمونه از محتویات چینهدان، سنگدان، دئودنوم، ژژنوم، ایلئوم و سکوم وزن شد و با 9 میلیلیتر آب مقطر در یک فالکون به مدت پنج دقیقه به خوبی ورتکس شد و pH محلول فوق با استفاده از الکترود pH متر اندازهگیری گردید (22).
اندازهگیری ویسکوزیته محتویات ایلئوم: پس ازاتمام نمونهگیری برای pH، محتویات ایلئوم جمعآوری و بلافاصله در سانتریفیوژg 3000 به مدت 15 دقیقه قرار گرفتند. سپس سوپرناتانت حاصل در ویال دو سیسی ریخته شد و در فریزر 20- درجه سانتی گراد ذخیره گردید سپس با استفاده از ویسکوزیمتر دیجیتال (Model DV-II þ LV, Brookfield, Stroughton, MA, USA) ویسکوزیته بر حسب سانتیپوآز در 40 درجه سانتیگراد اندازهگیری گردید (19).
جدول 2- اثر سطوح زایلوز و افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک بر صفات تولیدی مرغهای تخم گذار
ضریب تبدیل غذایی (گرم/گرم) |
توده تخممرغ (گرم/روز) |
وزن تخممرغ (گرم) |
میزان تخم گذاری (درصد) |
خوراک مصرفی (گرم/روز) |
اثرات اصلی |
|
|
|
|
|
سطوح زایلوز (%) |
832/1ab |
4/52a |
5/58a |
5/89 |
3/95 |
8/1 |
b813/1 |
a6/52 |
a8/58 |
3/89 |
8/94 |
0/2 |
ab831/1 |
ab9/51 |
ab7/57 |
8/89 |
2/94 |
2/2 |
a882/1 |
b1/50 |
b8/56 |
1/88 |
6/93 |
4/2 |
014/0 |
434/0 |
434/0 |
544/0 |
464/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
آنزیم |
859/1a |
b1/51 |
b7/57 |
5/88b |
4/94 |
- زایلاناز |
b819/1 |
a3/52 |
a8/58 |
a8/89 |
6/94 |
+ زایلاناز |
01/0 |
307/0 |
307/0 |
385/0 |
328/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
P-value |
0142/0 |
0012/0 |
0114/0 |
1719/0 |
0814/0 |
سطوح زایلوز |
0097/0 |
0064/0 |
0365/0 |
0226/0 |
6356/0 |
آنزیم |
4671/0 |
5219/0 |
4538/0 |
4709/0 |
2296/0 |
سطوح زایلوز×آنزیم |
میانگینها با حروف غیرمشابه در هر ستون نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد میباشند.
نتایج
مقادیر D- زایلوز موجود در گندم پیشتاز، ذرت، گلوتن ذرت و کنجاله سویا به ترتیب 0/3، 3/2، 0/1 و 3/1 و آرابینوکسیلان 9/4، 7/3، 6/1 و 0/2 بر اساس ماده خشک به دست آمد و جیرههای آزمایشی بر اساس مقادیر فوق فرموله شدند. در کل دوره آزمایشی، خوراک مصرفی و میزان تخم گذاری تحت تأثیر سطوح زایلوز قرار نگرفتند. با این وجود، با افزایش سطح زایلوز، وزن تخممرغ (05/0>P) و توده تخممرغ کاهش معنیداری را نشان دادند (01/0>P). همچنین، بالاترین ضریب تبدیل غذایی برای جیره شامل 4/2 درصد زایلوز مشاهده گردید (05/0>P). آنزیم خارجی، موجب افزایش میزان تخم گذاری (05/0>P)، وزن و توده تخممرغ و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید (01/0>P) ولی اثر معنیداری را بر میزان خوراک مصرفی نشان نداد. اثر متقابل سطوح زایلوز و آنزیم زایلاناز بر صفات تولیدی مرغهای تخم گذار معنیدار نبود (جدول 2). افزایش سطوح زایلوز موجب کاهش قابلیت هضم چربی و انرژی قابل متابولیسم جیرهها گردید. آنزیم اثر معنیداری را بر قابلیت هضم مواد مغذی نشان نداد (جدول 3). افزایش سطح زایلوز نیز موجب افزایش فعالیت آنزیم آمیلاز دئودنوم (001/0>P) و آمینوپپتیداز و لیپاز دئودنوم و ژژنوم (001/0>P) گردید. مکمل نمودن جیره با آنزیم زایلاناز، فعالیت هیچ یک از آنزیمهای رودهای را تحت تأثیر قرار نداد (جدول 4). همان گونه که در جدول 5 ملاحظه میشود pH قسمتهای مختلف دستگاه گوارش تحت تأثیر سطوح زایلوز، آنزیم و اثر متقابل آنها قرار نگرفتند. افزایش سطوح زایلوز موجب افزایش ویسکوزیته رودهای شد ولی آنزیم زایلاناز ویسکوزیته را به طور معنیداری کاهش داد (جدول 5).
جدول 3- اثر سطوح زایلوز و افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک بر قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی
انرژی قابل متابولیسم (کیلوکالری/کیلوگرم) |
چربی (%) |
پروتئین (%) |
اثرات اصلی |
|
|
|
سطوح زایلوز (%) |
2881a |
9/79a |
7/67 |
8/1 |
a2860b |
a1/79 |
3/67 |
0/2 |
ab2839 |
a8/78 |
8/66 |
2/2 |
b2819 |
b6/76 |
5/66 |
4/2 |
67/12 |
513/0 |
518/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
آنزیم |
2845 |
1/78 |
07/67 |
- زایلاناز |
2854 |
0/79 |
9/66 |
+ زایلاناز |
96/8 |
363/0 |
366/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
P-value |
0063/0 |
0002/0 |
3327/0 |
سطوح زایلوز |
4866/0 |
0639/0 |
8780/0 |
آنزیم |
4110/0 |
4963/0 |
3105/0 |
سطوح زایلوز×آنزیم |
میانگینها با حروف غیرمشابه در هر ستون نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد میباشند.
جدول 4- اثر سطوح زایلوز و افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک بر فعالیت آنزیمهای رودهای (واحد بازای میلیگرم پروتئین بافت روده)
لیپاز |
آمینوپپتیداز |
آمیلاز |
|
|||
ژژنوم |
دئودنوم |
ژژنوم |
دئودنوم |
ژژنوم |
دئودنوم |
اثرات اصلی |
|
|
|
|
|
|
سطوح زایلوز (%) |
14/5c |
68/3c |
63/13c |
33/10b |
83/42 |
13/24b |
8/1 |
c42/5 |
bc97/3 |
cb87/13 |
a37/11 |
55/43 |
b25/25 |
0/2 |
b45/6 |
b13/4 |
ab60/14 |
a74/11 |
74/43 |
a50/26 |
2/2 |
a09/7 |
a61/4 |
a83/14 |
a89/11 |
61/44 |
a23/27 |
4/2 |
15/0 |
11/0 |
27/0 |
17/0 |
29/1 |
32/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
|
آنزیم |
10/6 |
15/4 |
32/14 |
24/11 |
20/43 |
13/26 |
- زایلاناز |
90/5 |
04/4 |
03/14 |
42/11 |
17/44 |
42/25 |
+ زایلاناز |
11/0 |
08/0 |
19/0 |
12/0 |
90/0 |
22/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
|
P-value |
<0001/0 |
<0001/0 |
0023/0 |
<0001/0 |
9381/0 |
<0001/0 |
سطوح زایلوز |
2091/0 |
3351/0 |
3560/0 |
2778/0 |
4872/0 |
2950/0 |
آنزیم |
7645/0 |
1318/0 |
4147/0 |
1040/0 |
5069/0 |
4713/0 |
سطوح زایلوز×آنزیم |
میانگینها با حروف غیرمشابه در هر ستون نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد میباشند.
جدول 5- اثر سطوح زایلوز افزودن آنزیم زایلاناز به خوراک بر pH قسمتهای مختلف دستگاه گوارش و ویسکوزیته محتویات ایلئوم (سانتیپوآز)
ویسکوزیته |
سکوم |
ایلئوم |
ژژنوم |
دئودنوم |
سنگدان |
چینهدان |
اثرات اصلی |
|
|
|
|
|
|
|
سطوح زایلوز (%) |
66/3d |
69/6 |
25/7 |
48/6 |
27/6 |
36/3 |
70/4 |
8/1 |
c27/4 |
60/6 |
18/7 |
50/6 |
21/6 |
38/3 |
62/4 |
0/2 |
b48/5 |
61/6 |
00/7 |
51/6 |
18/6 |
32/3 |
61/4 |
2/2 |
b04/8 |
54/6 |
07/7 |
50/6 |
33/6 |
37/3 |
67/4 |
4/2 |
078/0 |
095/0 |
086/0 |
065/0 |
078/0 |
044/0 |
053/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
|
|
آنزیم |
a88/5 |
65/6 |
13/7 |
51/6 |
19/6 |
37/3 |
62/4 |
- زایلاناز |
b85/4 |
57/6 |
12/7 |
48/6 |
31/6 |
35/3 |
68/4 |
+ زایلاناز |
078/0 |
067/0 |
061/0 |
046/0 |
055/0 |
031/0 |
037/0 |
خطای استاندارد |
|
|
|
|
|
|
|
P-value |
<0001/0 |
6877/0 |
1251/0 |
9741/0 |
5351/0 |
7264/0 |
6084/0 |
سطوح زایلوز |
<0001/0 |
4746/0 |
8299/0 |
5408/0 |
1197/0 |
7459/0 |
2618/0 |
آنزیم |
<0001/0 |
7019/0 |
4672/0 |
8967/0 |
6606/0 |
2698/0 |
3595/0 |
سطوح زایلوز×آنزیم |
میانگینها با حروف غیرمشابه در هر ستون نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح 5 درصد میباشند.
بحث
همان گونه که بیان گردید افزایش سطح زایلوز در جیره، موجب کاهش وزن تخممرغ (7/1 گرم)، توده تخممرغ (3/2 گرم) و افزایش ضریب تبدیل غذایی در کل دوره آزمایش گردید. همچنین، با افزایش سطوح پلیساکاریدهای غیرنشاستهای در جیره، ویسکوزیته محتویات ایلئوم افزایش ولی قابلیت هضم چربی و میزان انرژی قابل متابولیسم جیره (به ترتیب 3/3 درصد و 62 کیلوکالری) کاهش یافتند. در واقع ویسکوزیته، از طریق افزایش میزان چسبندگی مواد هضمی در روده باریک، سرعت عبور غذا را از دستگاه گوارش کاهش داده و به عنوان سدی تماس بین آنزیمهای هضمی و سوبسترا را ممانعت میکند و از تشکیل میسل ممانعت نموده و منجر به کاهش قابلیت هضم چربی جیره و نهایتاً پایین آمدن عملکرد تولیدی پرنده از جمله وزن و توده تخممرغ میشود. بنابراین میتوان بیان نمود که افزایش ویسکوزیته محتویات ایلئوم از طریق کاهش قابلیت هضم مواد مغذی منجر به کاهش عملکرد تولیدی مرغهای تخم گذار گردیده است. کیم و همکاران (1976) گزارش نمودند که مرغهای لگهورن سفید که جیرههای بر پایه ذرت را نسبت به مرغهایی که جیره بر پایه گندم از 21 تا 43 هفتگی تغذیه نمودند میانگین خوراک مصرفی بالاتر و تخممرغهای درشتتری را تولید نمودند (17). بر عکس، لازارو و همکاران (2003) و صفا و همکاران (2009) با جایگزینی 50 درصد ذرت با گندم، هیچگونه اختلافی را به ترتیب در عملکرد تولیدی مرغهای تخم گذار سویه های لاین و لوهمن قهوهای مشاهده نکردند (19 و 24). دراین مطالعه، مکمل نمودن جیره با آنزیم زایلاناز موجب افزایش میزان تخم گذاری، وزن و توده تخممرغ و بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید. مکمل نمودن جیره حاوی پلیساکارید بالا با آنزیم زایلاناز عملکرد پرنده را از طریق کاهش ویسکوزیته ایلئوم و تشدید زمان انتقال که موجب افزایش خوراک مصرفی و افزایش قابلیت هضم مواد مغذی میشود بهبود میبخشد (10 و 20). اطلاعات موجود در مورد اثرات افزایش سطوح پلیساکاریدهای غیرنشاستهای یا مکمل نمودن جیره با آنزیم زایلاناز روی pH قسمتهای مختلف دستگاه گوارش در مرغهای تخم گذار محدود است. در آزمایش فوق، سطوح پلی ساکاریدهای غیرنشاستهای و آنزیم زایلاناز بر pH قسمتهای مختلف دستگاه گوارش اثر نداشت که با نتایج چاکت و همکاران (1999) که هیچ گونه اثری از افزایش سطوح اسیدهای چرب فرار با مکمل نمودن جیره با زایلاناز مشاهده نکردند مطابقت دارد (5). برعکس انگبرگ و همکاران (2004) مشاهده نمودند که مکمل نمودن جیرههای بر پایه گندم با زایلاناز، pH سنگدان و سکوم را در جوجههای گوشتی کاهش داد (8). در تحقیق حاضر، فعالیت آنزیم آمیلاز در ژژنوم بالاتر از دئودنوم بود. جانسون و همکاران (1977) گزارش نمودند توزیع فعالیت آنزیم آمیلاز موکوس در قسمت ابتدایی نسبت به قسمت انتهایی روده بالاتر است و عمدتاً کمترین فعالیت در قسمت پایینی روده مشاهده میشود (16). همچنین برد (1971) گزارش نمود که فعالیت آنزیم آمیلاز در یک چهارم پایینی دئودنوم حداکثر میباشد این مشاهده قابل انتظار است زیرا در این قسمت لولههای پانکراتیک ترشحاتشان را به درون دئودنوم تخلیه میکنند و حداکثر فعالیت آنزیم فوق در ژژنوم مشاهده میشود و در واقع ژژنوم مکان اصلی هضم نشاسته در جوجههای گوشتی میباشد (3). همچنین فعالیت آنزیمهای آمینوپپتیداز و لیپاز در ژژنوم بالاتر از دئودنوم بود. گال-گاربر و یونی (2000) و کرامر و همکاران (2005) بیان نمودند که فعالیت آنزیم آمینوپپتیداز و بیان پروتئین آن از ابتدا به سمت انتهای روده باریک در جوجه گوشتی و خرگوش افزایش مییابد (9 و 18). در این مطالعه، با افزایش سطح زایلوز، فعالیت آنزیم آمیلاز در دئودنوم و آمینوپپتیداز و لیپاز در دئودنوم و ژژنوم افزایش یافتند. ویسکوزیته ایجاد شده ناشی از حضور پلی ساکاریدهای غیرنشاستهای در جیره، ضخامت لایههای موکوس روده را افزایش میدهد و به عنوان سدی، تماس بین آنزیمهای هضمی و سوبسترا را ممانعت میکند و موجب افزایش فعالیت آنزیم رودهای میشود. ایکگامی و همکاران (1990) گزارش کردند که پلیساکاریدهای ویسکوز، ویسکوزیته رودهای را افزایش دادند همچنین، بازده عصاره پانکراس و فعالیت آنزیمهای آمیلاز، لیپاز و کیموتریپسین در روده باریک افزایش یافت (14). پیترسون و آمان (1989) بیان نمودند که فعالیت بسیاری از آنزیمهای هضمی رودهای ممکن است از طریق متصل شدن آنزیم با پلیساکاریدهای غیرنشاستهای و یا از طریق محدودیت فیزیکی دسترسی آنزیم به سوبسترا کاهش یابد (23). در این مطالعه مکمل نمودن جیره با آنزیم زایلاناز هیچ گونه اثر معنیداری را بر فعالیت آنزیمهای با منشای داخلی در قسمتهای مختلف روده نشان نداد. برعکس نتایج به دست آمده در این تحقیق، اینبر و همکاران (1993) گزارش نمودند که آنزیمهای با منشای خارجی در جیرههای بر پایه گندم و جو، فعالیت آنزیم آمیلاز را در روده کوچک کاهش داد. آنها پیشنهاد کردند که اثرات سودمند زایلاناز روی تولید آنزیمهای با منشای داخلی ممکن است نتیجه تجزیه آرابینوکسیلانها همراه با کاهش ویسکوزیته روده کوچک باشد (15). نتایج کلی این مطالعه نشان داد که افزایش سطح پلی ساکاریدهای غیرنشاستهای به 4/2 درصد از طریق افزایش ویسکوزیته محتویات روده، موجب افزایش فعالیت آنزیمهای رودهای، کاهش قابلیت هضم مواد مغذی و در نتیجه موجب کاهش عملکرد تولیدی مرغهای تخم گذار میگردد.
تشکر و قدردانی
بدین وسیله از گروه علوم دامی دانشگاه تهران و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، گروه بیوتکنولوژی دام، طیور و آبزیان تقدیر و تشکر به عمل می آید.