نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 پژوهشکده زیستفناوری، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران،
2 عضو هیئت علمی- سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران
3 پژوهشکده زیست فناوری، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران،
چکیده
آنریم اندو-4،1-بتا-دی-گلوکاناز مقاوم به حرارت که به عنوان آنزیم چگالیانداز در تجزیه سلولز شناخته میشود، یکی از آنزیمهای پرکاربرد در صنعت به شمار میآید. در این پژوهش، پایداری حرارتی آنزیم اندو-4،1-بتا-دی-گلوکاناز حاصل از باسیلوس سویه AGh1 که از چشمه آبگرم استان اردبیل جداسازی شده بود، بررسی شد. سپس تولید آنزیم طی دو مرحله بهینه سازی گردید. نخست، سبوس برنج و عصاره مخمر به عنوان عوامل اثر گذار بر تولید آنزیم توسط آزمون پلکت- برمن، تعیین و سپس محیط کشت با روش سطح پاسخ بهینهسازی شد. مقدار بهینه این دو منبع اثر گذار بر تولید آنزیم شامل بهترتیب 8/58 و 87/14 گرم در لیتر مشخص شد. آنزیم در دمای 60 درجه سانتیگراد و pH 6 الی 10 ، 83 الی 94 درصد پایداری خود را حفظ کرد. دما و pH بهینه برای فعالیت آنزیم به ترتیب 70 درجه سانتیگراد و 6/5 بود. در این شرایط فعالیت آنزیم 12/0 ± 16/10 میکرومول در دقیقه در میلیلیتر بود. در این پژوهش مشخص شد که باکتری باسیلوس سویه AGh1 توان تولید آنزیم اندو-4،1-بتا-دی-گلوکاناز با فعالیت نسبتاً مناسب با استفاده از ماده اولیه سبوس برنج به عنوان پسماند صنایع کشاورزی و ارزان دارد. با توجه به فعالیت مطلوب و خصوصیت مقاومت حرارتی آنزیم در دامنه وسیع pH، آنزیم تولیدی به عنوان آنزیمی با پتانسیل کاربرد بالا معرفی شد که نیازمند مطالعات تکمیلی است.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Optimization of Bacillus sp. AGh1 culture medium for production of Endo-1,4-β-D-glucanase and the enzyme characterization
نویسندگان [English]
1 Biotechnology Department, Iranian Research Organization for Science and Technology ‎‎(IROST), Tehran, Iran, ‎
2 Biotechnology Department, Iranian Research Organization for Science and Technology ‎‎(IROST), Tehran, Iran, ‎
3 Biotechnology Department, Iranian Research Organization for Science and Technology ‎‎(IROST), Tehran, Iran, ‎
چکیده [English]
Thermostable Endo-1,4-β-D-glucanase, known as a density reducer in cellulose degradation, is one of the most widely used enzymes in industries. In this study, the thermostability of Endo-1, 4-β-D-glucanase produced by Bacillus sp. AGh1 which was isolated from a hot-spring in Ardabil province, Iran was evaluated. The enzyme production was optimized through two steps. Rice bran and yeast extract were determination as the effective factors for enzyme production by Plackett-Burman method, and optimization of culture medium was performed by Response Surface Methodology method. The amount of mentioned effective factors for producing the enzyme were 58.8 and 14.87 g L-1, respectively. The optimum temperature and pH for the enzyme activity were 70 ̊C and pH 5.6, respectively. Accordingly, Bacillus sp. AGh1 can produce endo-1,4-β-D-glucanase enzyme from rice bran as cheap raw material with suitable activity. Consequently, the enzyme has functional at the wide range of pH and may be applied which needs more studies.
کلیدواژهها [English]