نویسندگان
دانشگاه گلستان
چکیده
ترهالوز دی ساکاریدی است که از دو مولکول گلوکز با پیوند 1و1- آلفا و آلفا تشکیل شده است. این قند نقشهای بسیار مهمی در رشد و نمو و مقاومت به تنش در گیاهان بازی میکند. NADP+- تیوردوکسین ردکتاز C ((NTRC پروتیینی است که در کنترل چندین واکنش مهم کلروپلاستی نقش دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ترهالوز بر فعالیت سیستم آنتیاکسیدانت گیاه است. به این منظور بذر آرابیدوپسیس تالیانا و گیاه جهش یافته ntrc (به عنوان گیاه حساس به تنش اکسیداتیو) به مدت 14 روز بر محیط کشت MS حاوی غلظتهای 0 و 100 میلیمولار ساکارز و یا ترهالوز کشت داده شدند. نتایج نشان داد که تیمار ترهالوز سبب افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، و پلی فنل اکسیداز در گیاهچه وحشی و جهش یافته در مقایسه با تیمار شاهد و ساکارز شده است. همچنین میزان فعالیت این آنزیمها در تیمار ترهالوز در گیاهچه وحشی بالاتر از گیاهچه جهشیافته بود. تیمار ترهالوز سبب کاهش میزان پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید و افزایش فنل و آنتوسیانین در گیاهچه وحشی در مقایسه با تیمار شاهد شده است. همچنین نتایج نشان داد که در تیمار ترهالوز مقدار پراکسیدهیدروژن گیاهچههای وحشی کمتر از لاینهای جهشیافته بود. این نتایج نشان میدهد که ترهالوز با فعال کردن سیستم آنتیاکسیدانت سبب پالایش رادیکالهای آزاد میشود. نتایج حاضر میتواند در درک چگونگی نقش ترهالوز در مقاومت به تنش در گیاهان مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of trehalose feeding on antioxidant system of Arabidopsis thaliana ntrc mutant
نویسندگان [English]
Golestan University
چکیده [English]
Trehalose is the alpha, alpha-1,1-linked glucose disaccharide which plays pivotal roles in plants growth, development and resistance to stress. The NADPH-dependent thioredoxin reductase C (NTRC) acts as redox regulatory factor and involved in different chloroplastic processes. The aim of present study was to gain further insight into the effect of trehalose on plant antioxidant system activity. For this purpose, the seeds of Arabidopsis thaliana (WT) and ntrc mutant plants (as sensitive plants to stress) were grown on MS medium with or without 100 mM sucrose and/or trehalose for 14 days. The results showed that trehalose treatment induced peroxidase, ascorbate peroxidase and polyphenol oxidase in both mutant lines and WT seedlings, compared to control and sucrose treatment. Meanwhile these enzyme activities were higher in WT seedlings than that of ntrc mutants. Trehalose treatment decreased hydrogen peroxide and malon dialdehyde content in WT seedlings but increased phenol and anthocyanin content, compared to control. Also, the amount of hydrogen peroxide in WT seedlings was lower than mutant seedlings by trehalose feeding. The results revealed that trehalose eliminates reactive oxygen species by inducing plant antioxidant system. The obtained data can be useful to understand the role of trehalose in plant stress resistance.
کلیدواژهها [English]
تأثیر ترهالوز بر سیستم آنتیاکسیدانت جهشیافتههای ntrc و گیاه وحشی آرابیدوپسیس تالیانا (Arabidopsis thaliana)
انیسه نوروزی پور، مهناز اقدسی* و حمیدرضاصادقی پور
ایران، گرگان،دانشگاهگلستان،دانشکدهعلوم،گروهزیستشناسی
تاریخ دریافت: 23/10/96 تاریخ پذیرش: 8/12/96
چکیده
ترهالوز دی ساکاریدی است که از دو مولکول گلوکز با پیوند 1و1- آلفا و آلفا تشکیل شده است. این قند نقشهای بسیار مهمی در رشد و نمو و مقاومت به تنش در گیاهان بازی میکند. NADP+- تیوردوکسین ردکتاز C ((NTRC پروتئینی است که در کنترل چندین واکنش مهم کلروپلاستی نقش دارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ترهالوز بر فعالیت سیستم آنتیاکسیدانت گیاه است. به این منظور بذر آرابیدوپسیس تالیانا و گیاه جهش یافته ntrc (به عنوان گیاه حساس به تنش اکسیداتیو) به مدت 14 روز بر محیط کشت MS حاوی غلظتهای 0 و 100 میلیمولار ساکارز و یا ترهالوز کشت داده شدند. نتایج نشان داد که تیمار ترهالوز سبب افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، و پلی فنول اکسیداز در گیاهچه وحشی و جهش یافته در مقایسه با تیمار شاهد و ساکارز شده است. همچنین میزان فعالیت این آنزیمها در تیمار ترهالوز در گیاهچه وحشی بالاتر از گیاهچه جهشیافته بود. تیمار ترهالوز سبب کاهش میزان پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید و افزایش فنول و آنتوسیانین در گیاهچه وحشی در مقایسه با تیمار شاهد شده است. همچنین نتایج نشان داد که در تیمار ترهالوز مقدار پراکسیدهیدروژن گیاهچههای وحشی کمتر از لاینهای جهشیافته بود. این نتایج نشان میدهد که ترهالوز با فعال کردن سیستم آنتیاکسیدانت سبب پالایش رادیکالهای آزاد میشود. نتایج حاضر میتواند در درک چگونگی نقش ترهالوز در مقاومت به تنش در گیاهان مورد استفاده قرار گیرد.
واژههای کلیدی: ترهالوز، تیوردوکسین، جهشیافته، ntrc، آنتی اکسیدانت
* نویسنده مسئول، تلفن: 01732548159، پست الکترونیکی: aghdasi1346@gmail.com، m.aghdasi@gu.ac.ir
مقدمه
در شرایط عادی، گونههای فعال اکسیژن بهصورت محصولات جانبی در متابولیسم سلولی گیاهان (مانند فتوسنتر، تنفس و غیره) تولید میشوند و عنوان مولکولهای پیامرسان در انتقال پیام ردوکس عمل میکنند (2، 17 و 18). اما از طرف دیگر برای متابولیسم سلولی گیاه مضر میباشند. گونههای فعال اکسیژن در تنشهای زیستی و غیرزیستی، به عنوان یک پاسخ عمومی گیاهان به شرایط محیطی نامطلوب، تولید میشوند (30). زمانیکه گونههای فعال اکسیژن به میزان زیادی در سلولهای گیاه تولید شوند، شرایطی را به وجود میآورند که به آن تنش اکسیداتیو گفته میشود. تنش اکسیداتیو میتواند باعث تخریب و آسیب اجزای سلولی مانند DNA، پروتئینها، و غشاهای لیپیدی شود (3 و 32). در گیاهان آنزیمهای آنتیاکسیدانت میتوانند گیاه را از تنش اکسیداتیو محافظت کنند (33). سیستمهای آنتیاکسیداتیو شامل مولکولهای آنتیاکسیدانت مثل اسید آسکوربیک، گلوتاتیون، آلفا توکوفرول و کاروتنوئیدها، و آنزیمهای آنتیاکسیدانت مثل آسکوربات پراکسیدازها (APXs)، کاتالازها (CATs)، گلوتاتیون ردوکتاز (GLRs)، پراکسیدازها (PODs) و سوپراکسیددیسموتازها (SODs) میباشند (3 و 38).
تیوردوکسینها پروتئینهای کوچک با وزن مولکولی 14-12 کیلودالتون بوده که در تنظیم ردوکس بسیاری از فرآیندهای سلولی دخالت دارند (2، 13 و 48). در گیاهان نوعی تیوردوکسین به نام NTRC (NADPH-dependent thioredoxin reductase C)وجود دارد که حاوی قلمرو C – ترمینال تیوردوکسینی بوده و در کلروپلاست جای دارد (50). پروتئین NTRC قادر است با استفاده از NADPH، آنتی اکسیدانتهای کلروپلاستی از جمله آنزیم2-سیستئین پراکسیردوکسین (2-Cys-Prxs) را احیاء و فعال کند و سمیت پراکسیدهیدروژن (H2O2) را خنثی نماید (34، 42 و 43). همچنین NTRCدر تنظیم آنزیمهای سنتز کلروفیل (44 و 48) و نشاسته (33) نیز نقش دارد.
پاسخ موجودات زنده به انواع تنشها، انباشتگی قندها و دیگر محلولهای سازگار مشترک است (29). این ترکیبات به عنوان محافظتکنندههای اسمزی عمل کرده و در برخی موارد مولکولهای زیستی را پایدار میکنند (22 و 53). یکی از این ترکیبات ترهالوز است. ترهالوز دیساکاریدی غیراحیایی است که از دو مولکول گلوکز با پیوند آلفا 1 و 1 ساخته شده است (16). این قند در مراحل مختلف رشد و نمو گیاهان نقشهای مهمی را بازی میکند. به عنوان مثال میتوان به نقش آن در رشد و نمو، گلدهی، مصرف کربن و متابولیسم کربوهیدرات، فتوسنتز و مقاومت به تنش اشاره کرد (12، 40، 47 و 52). نقش ترهالوز در تحمل تنش غیرزیستی برای اولین بار در گیاهان رستاخیزی، مانند گونههای مختلف علفخوک به اثبات رسیده است. این گیاهان در فصول گرم یا تنش خشکی میتوانند تقریباً به طور کامل بیآب شوند و به محض دریافت مجدد آب دوباره احیا شده و زندگی را از سر گیرند (14 و 27). تجمع ترهالوز در تنشهای غیرزیستی تنها محدود به گیاهان رستاخیزی نبوده و بسیاری از گیاهان در هنگام تنش، ترهالوز را در اندام خاصی انباشته میکنند (15 و 20). به عنوان مثال چنانچه گیاه آرابیدوپسیس تالیانا به مدت 4 ساعت تحت تنش گرما (40 درجه سانتیگراد) قرار گیرد، مقدار ترهالوز در آن تا دو برابر افزایش می یابد و چنانچه به مدت 4 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد قرار گیرد میزان این قند تا 8 برابر افزایش مییابد (28). تیمار گیاه برنج با قند ترهالوز به طور معنیداری آسیب ناشی از تنش شوری را کاهش میدهد (19).
بررسیها نشان داده است که بسیاری از ژنهای درگیر در متابولیسم ترهالوز در آرابیدوپسیس تالیانا به طیف وسیعی از تنشهای غیرزیستی مانند سرما، شوری و UV پاسخ میدهند (23). همچنین تیمار گیاهچههای آرابیدوپسیس با غلظت 100 میلیمولار ترهالوز، سبب تحریک بیان ژنهای پراکسیداز، پراکسیداز 42 (PER42)، پرولین اکسیداز (POX)، L- آسکوربات پراکسیداز تیلاکوییدی (tAPX)، و ژنهای مرتبط با متابولیسم ثانویه میشود (1).
نقش ترهالوز در محافظت در برابر رادیکالهای آزاد اکسیژن به اثبات رسیده است (37). این ویژگی در میکروارگانیسمها و گیاهانی که ترهالوز را به مقدار زیاد انباشته میکنند، اهمیت ویژهای دارد (35). شواهد نشان داده است که قند ترهالوز به عنوان یک آنتیاکسیدانت عمل میکند. به عنوان مثال زمانیکه مخمر در معرض پراکسید هیدروژن قرار گیرد مقدار قابل توجهی ترهالوز در درون سلولهای خود انباشته میکند که با محافظت از پروتئینها، از آسیب اکسیداتیو جلوگیری خواهد کرد. از طرفی دیگر چنانچه سلولهای مخمر با محلول 10 درصد ترهالوز تیمار شوند، نسبت به H2O2 مقاومتر خواهند شد (7). گیاه گندم نیز زمانی که در معرض تنش گرما قرار گیرد، با افزایش مقدار ترهالوز درونی، رادیکالهای تولید شده را خنثی میکند (27). در شرایط in vitro، ترهالوز به طور قابل توجهی اکسیداسیون اسیدهای چرب غیراشباع را از طریق برهمکنش ضعیف با پیوندهای دوگانه، کاهش میدهد (39).
در حال حاضر شواهد متناقضی در ارتباط با نقش ترهالوز در زندگی و رشد گیاهان وجود دارد. برخی گزارشها حاکی از آن است که تیمار گیاهان با ترهالوز سبب تنش اکسیداتیو شده و برخی دیگر از گزارشها به نقش محافظتی ترهالوز در برابر تنشها و ایجاد مقاومت در گیاهان اشاره دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سیستم آنتیاکسیدانت گیاهان در تیمار ترهالوز در رقم وحشی آرابیدوپسیس(Col-0) و جهشیافتههای ntrc (به عنوان گیاهان حساس به تنش اکسیداتیو) انجام شده است.
مواد و روشها
شرایط کشت: در این آزمایش از بذرهای Arabidopsis thaliana رقم کلمبیا صفر (Col-0) و بذرهای دو لاین جهشیافته ntrc (096776 و 114293)(SALK_096776, SALK_114293)، اهدایی از گروه پروفسور Rintamäki و Lepistö از کشور فنلاند، انجام شده است. جایگاه ورود T-DNA در این دو جهشیافته به ترتیب در اینترون 8 و اگزون 9 است. بذرها ابتدا با اتانول 70 درصد به مدت 1 دقیقه ضدعفونی سطحی شده و سپس به مدت 5 دقیقه در آب ژاول 20 درصد قرار گرفتند. بعد از اتمام مراحل ضدعفونی، بذرها با آب مقطر استریل 5 بار شستشو داده شده و در 3 نوع محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ (MS) (شاهد)، محیط کشت MS حاوی غلظت 100 میلیمولار ساکاروز و محیط کشت MS حاوی غلظت 100 میلیمولار ترهالوز کشت داده شدند. در هر پتری 50 بذر و هر تیمار با 5 تکرار انجام شد. به منظور استراتیفیکاسیون پتریهای حاوی بذور به مدت سه روز در دمای 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شدند و بعد از آن به اتاقک رشد با دمای 2± 24 درجه سانتی گراد در شرایط روز بلند ( 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) و شدت نور 150 میکرومول فوتون بر متر مربع بر ثانیه انتقال یافتند. پس از گذشت 14 روز گیاهچهها جهت بررسی پارامترهای بیوشیمیایی برداشت شدند.
استخراج و سنجش آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، پراکسیداز محلول و پلی فنول اکسیداز: مقدار 05/0 گرم بافت گیاهی در هاون چینی سرد با 2 میلیلیتر بافر فسفات مونوسدیک 1/0 مولار با اسیدیته 8/6 هموژن شد. هموژن حاصل به مدت 15 دقیقه در 16000 دور در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ شد. از روشناور (سوپرناتانت) به دست آمده برای اندازهگیری فعالیت آنزیمها استفاده شد (24).
فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز با استفاده از روش Maehly وChance (1955) و فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز بر اساس روش Mishra و Kar (1976) همراه با تغییراتی اندازهگیری شد. مخلوط واکنش آنزیم کاتالاز با حجم نهایی 3 میلیلیتر، شامل بافر فسفات 50 میلیمولار با اسیدیته 8/6، آب اکسیژنه 15 میلیمولار و 100 میکرولیتر عصاره آنزیمی تهیه شد. با افزودن سوبسترا (H2O2) به محیط واکنش، تجزیه پراکسید هیدروژن توسط آنزیم شروع و سپس تغییرات جذب نور محلول واکنش نسبت به شاهد در طول موج 240 نانومتر به مدت 120 ثانیه ثبت شد. در نهایت فعالیت آنزیم کاتالاز بر اساس میکرومول پراکسید هیدروژن تجزیه شده (ضریب خاموشی mM-1 cm-1 40) در دقیقه به ازای گرم وزن تر بافت بیان گردید (9).
مخلوط واکنش آنزیم گایاکول پراکسیداز با حجم نهایی 3 میلیلیتر شامل بافر فسفات 25 میلیمولار با اسیدیته 8/6، گایاکول 20 میلیمولار، آب اکسیژنه 40 میلیمولار و 100 میکرولیتر عصاره آنزیمی تهیه شد. واکنش با افزودن پراکسید هیدروژن آغاز شد. تغییرات جذب نور محلول واکنش نسبت به شاهد در طول موج 470 نانومتر به مدت 120 ثانیه ثبت گردید. در نهایت فعالیت آنزیم پراکسیداز بر اساس میکرومول تتراگایاکول تشکیل شده (ضریب خاموشی mM-1 cm-1 6/26) در دقیقه به ازای گرم وزن تر بافت بیان گردید (9).
مخلوط واکنش آنزیم پلیفنولاکسیداز با حجم نهایی 3 میلیلیتر شامل بافرفسفات 25 میلیمولار با اسیدیته 8/6، پیروگالل 10 میلیمولار و100 میکرولیتر عصاره آنزیمی تهیه و با افزودن پیروگالل به محلول واکنش، فعالیت آنزیمی آغاز شد. تغییرات جذب نور محلول نسبت به شاهد در طول موج 420 نانومتر برای مدت 120 ثانیه ثبت شد. در نهایت فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز بر اساس میکرومول پورپوروگالین تشکیل شده (ضریب خاموشی mM-1 cm-1 47/2) در دقیقه به ازای گرم وزن تر بافت بیان شد (25).
فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز به روش Asada وNakano (1981) با اندکی تغییرات انجام شد (36). مخلوط واکنش به حجم نهایی 2 میلیلیتر شامل بافر فسفات مونوسدیک 250 میلی مولار (7 =pH)، اسید آسکوربیک 5/0 میلیمولار، EDTA 1/0 میلیمولار، آب اکسیژنه 2/1 میلیمولار و 50 میکرولیتر عصاره آنزیمی بود. کاهش جذب نور ناشی از پراکسیداسیون اسید آسکوربیک در طول موج290 نانومتر به مدت 120 ثانیه ثبت گردید. فعالیت آنزیم با استفاده از ضریب خاموشی (ε)معادل mmol.L-1.cm-1 8/2 مربوط به آسکوربات محاسبه گردید.
فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز با استفاده از ریبوفلاوین و متیونین در حضور نور جهت تولید رادیکالهای سوپراکسید اندازهگیری شد. 3 میلیلیتر مخلوط واکنش شامل بافر فسفات مونوسدیک 50 میلیمولار با اسیدیته 8/7، EDTA 66/0 میلیمولار، متیونین 10 میلیمولار، NBT 33 میکرومولار، ریبوفلاوین 0033/0 میلیمولار و 100 میکرولیتر عصاره آنزیمی بود که شاهد در تاریکی و نمونه در معرض تابش نور سفید قرار گرفت. بعد از تابش نور به مدت 15 دقیقه، جذب نور در طول موج 560 نانومتر بر اساس ممانعت از تولید مونوفورمازان (احیای NBT) اندازهگیری و اختلاف جذب زمان صفر و 15 دقیقه تعیین شد. میزان مهارکنندگی احیای نوری NBT توسط عصارۀ آنزیمی هر نمونه در مقایسه با اختلاف جذب نور زمان صفر و 15 دقیقه واکنش شاهد (بدون آنزیم) مطابق فرمول زیر تععین گردید. یک واحد فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز معادل با 50 درصد مهار احیای نوری نیتروبلوتترازولیوم به فورامازون تعریف شد. در نهایت فعالیت آنزیم براساس واحد سوپراکسید دیسموتاز بر دقیقه بر گرم وزن تر گیاه گزارش شد (6).
اندازهگیری مقدار پراکسید هیدروژن: مقدار پراکسید هیدروژن با استفاده از رنگسنجی و بر طبق روش Sergive و همکاران (1997) اندازهگیری شد (49).
اندازهگیری پراکسیداسیون لیپید: اندازهگیری پراکسیداسیون لیپید با استفاده از اندازهگیری مقدار مالون دی آلدهید (MDA) به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپید صورت گرفت (44). در نهایت عصاره به دست آمده در مد فتومتریک و در سه طول موج 440، 532 و 600 نانومتر خوانده شد و براساس نانومول مالون دی آلدهید تولید شده در یک گرم بافت تر گیاه بیان شد.
اندازه گیری مقدار کلروفیل: اندازهگیری کلروفیل به روشArnon (1949) انجام گرفت (4). به این منظور مقدار 05/0 گرم از بافت تر بخش هوایی با 5 میلیلیتر استون 80 درصد ساییده شد. مخلوط به دست آمده به مدت 10 دقیقه در 13000 دور سانتریفیوژ شد. در نهایت قسمت بالایی عصاره جدا شده و حجم نهایی آن به 8 میلیلیتر رسید. سپس میزان جذب آن در دو طول موج 645 و 663 و 670 نانومتر با کمک دستگاه اسپکتروفتومتری اندازهگیری شد. در نهایت مقدار کلروفیل بر اساس مقدار میلیگرم کلروفیل به ازای یک گرم وزن تر گیاه نشان داده شد.
اندازهگیری مقدارآنتوسیانین: به روش Mita و همکاران (1997) انجام شد (31). مقدار 02/0 گرم بافت تازه گیاه در ازت مایع خرد شده و سپس 4 میلیلیتر محلول 1 درصد اسید کلریدریک در متانول به آن اضافه شده و به مدت 24 ساعت در یخچال قرار داده شد. محلول حاصل به مدت 10 دقیقه در 13000 دور سانتریفیوژ شد. جذب نور در فاز رویی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری در طول موجهای 530 و 657 نانومتر خوانده شد و با استفاده از فرمول زیر، میزان نسبی آنتوسیانین تعیین شد.
A= A550- (0.25 A657)
A= میزان نسبی آنتوسیانین
A530و A657 به ترتیب جذب نور نمونه در طول موجهای 530 و 657 نانومتر است.
اندازهگیری فنول محلول: میزان فنول کل در عصارههای استخراج شده با استفاده از معرف فولینسیوکالتیو(Folin-CiocalteuReagent) تعیین شد (18). ابتدا 250 میکرولیتر از عصاره استخراجشده با غلظت 10 میلیگرم در لیتراز فیلتر میلیپور mm) 45/0( عبور داده شده و با 25/1 میلی لیتر از معرف فولینسیوکالتیو 2/0 مولار مخلوط گردید. پس از 5 دقیقه قرارگیری در دمای محیط، یک میلی لیتر محلول Na2CO3 ( 5/7 گرم در لیتر) به آنها اضافه شده و به مدت 2 ساعت در دمای محیط مجدداً انکوبه شد. سپس جذب محلول در طول موجnm 760 خوانده شد. برای رسم منحنی استاندارد غلظتهای مختلفی از اسید گالیک (2 ،5/1، 1 ، 5/0 ، 0 میلیگرم در لیتر) تهیه و طول موج آن در در دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شد. میزان فنول کل عصارههای استخراج شده بر مبنای میلیگرم گالیکاسید بر گرم عصاره استخراج شده محاسبه شد.
تجزیه و تحلیلهای آماری: آزمایشها با 4 تکرار و در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی انجام شد. تجزیه واریانس دادهها با نرم افزار SAS مورد بررسی قرار گرفت و میانگینها با آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد مقایسه شدند. نمودارها با استفاده از نرمافزار Excel رسم شدند.
نتایج
در این مطالعه از گیاه وحشی آرابیدوپسیس لاین Col-0 و دو لاین جهشیافته ntrc 096776 و 114293 استفاده شد. و جایگاه ورود T-DNA در آنها به ترتیب در اینترون 8 و اگزون 9 است. فنوتیپ بارز این جهشیافتهها رنگ سبز پریده و سرعت رشد در آنها کمتر از گیاهچههای وحشی آرابیدوپسیس بود (شکل 1).
شکل1- فنوتیپ گیاهچههای 14 روزه وحشی (WT) و دو لاین جهش یافته ntrc (096776 و 114293) رشد یافته در محیط کشت پایه MS.
اثر تیمار ترهالوز بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانتی در جهشیافتههای ntrc و گیاه وحشی آرابیدوپسیس: گیاهچههای جهشیافته و وحشی رشدیافته بر روی محیط کشت پایه MS (شاهد) و یا محیط کشت حاوی ساکاروز تفاوت معنیداری را در فعالیت آنزیم کاتالاز نشان ندادند. در تیمار ترهالوز فعالیت آنزیم کاتالاز در جهشیافتههای ntrc نسبت به گیاه وحشی 40 درصد افزایش نشان داد. میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار ترهالوز و در همه گیاهان وحشی و جهشیافته، در مقایسه با تیمار شاهد و ساکاروز بالاتر بود (شکل 2-الف). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیم کاتالاز نشان داد که فاکتور تیمار در سطح کمتر از 1 درصد، و فاکتور رقم و اثر متقابل تیمار و رقم در سطح کمتر از 5 درصد تأثیر معنیداری را در فعالیت آنزیم ایجاد کردند (جدول 1).
همچنین نتایج حاضر نشان داد که فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول در بین گیاهچههای جهشیافته و وحشی رشدیافته بر روی محیط کشت پایه MS تفاوت معنیداری نشان نمیدهد. در تیمار ساکاروز نیز میزان فعالیت آنزیم در گیاهچههای وحشی و جهشیافتهها تفاوت معنیداری نداشت. در حالیکه تیمار ترهالوز سبب افزایش 30 درصدی فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول در گیاهچههای مورد بررسی در مقایسه با تیمار شاهد شد. این در حالی است که در جهشیافتههای ntrc فعالیت این آنزیم نسبت به گیاه وحشی کمتر بود (شکل 2-ب).نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول نیز نشان داد که فاکتور تیمار در سطح کمتر از 5 درصد و اثر متقابل تیمار و رقم گیاهی تأثیر معنیداری در سطح در فعالیت آنزیم نشان ندادند (جدول 1).
در گیاهچههای جهشیافته ntrc رشد یافته در محیط کشت Ms، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در نسبت به گیاهچههای وحشی پایینتر بود. اما کاهش معنی دار فعالیت آنزیم تنها در جهشیافته لاین 096776 مشاهده شد. تیمار ساکاروز تفاوت معنیداری را در فعالیت آنزیم، بین گیاهچههای جهشیافته و وحشی ایجاد نکرد. تیمار ترهالوز سبب افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در گیاهچههای مورد بررسی در مقایسه با تیمار شاهد و ساکاروز شد. اما در لاینهای جهشیافته میزان فعالبت آنزیم به طور معنیداری کمتر از گیاهچههای وحشی بود (شکل 2-ج). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز نشان داد که تنها اثر فاکتور رقم در سطح کمتر از 1 درصد تأثیر معنیداری در فعالیت آنزیم دارد (جدول 1).
در تمامی تیمارهای مورد بررسی، فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز در گیاهچههای وحشی به طور معنیداری بیشتر از لاین جهشیافته بود. تیمار ترهالوز باعث افزایش معنیدار فعالیت آنزیم در گیاهچههای وحشی و جهشیافته نسبت به تیمار شاهد و ساکاروز شد. اما میزان فعالیت این آنزیم در جهشیافتهها نصف فعالیت آن در گیاهچههای وحشی بود. در کل فعالیت آنزیم پلیفنولاکسیداز در هر سه تیمار مورد مطالعه، در دو لاین جهشیافته به طور معنیداری کمتر از گیاه وحشی بود (شکل 2-د). نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیم پلیفنول اکسیداز نشان داد که اثر فاکتورهای رقم و نوع تیمار و نیز اثر متقابل رقم و تیمار تأثیر معنیداری در سطح کمتر از 1 درصد بر فعالیت آنزیم داشتند (جدول 1).
فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در تیمار شاهد، تفاوت معنیداری را بین گیاهچههای وحشی و لاینهای جهشیافته ntrc، نشان نداد. همین نتیجه در تیمار ساکاروز نیز مشاهده شد. گیاهچههای وحشی و لاینهای جهشیافته ntrc رشد یافته در محیط کشت MS و یا محیط حاوی 100 میلی مولار ساکارز تفاوت معنیداری از نظر فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نداشتند. اما تیمار ترهالوز باعث افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در گیاهچههای وحشی شد و جهشیافتههای ntrc به طور معنیداری فعالیت کمتری را نشان دادند. فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در گیاهچههای وحشی تیمار شده با ترهالوز در مقایسه با گیاهچههای وحشی شاهد و گیاهچههای وحشی تیمار شده با ساکاروز به طور معنیداری بیشتر بود. (شکل 3-الف). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نشان داد که اثر فاکتور رقم و تیمار بر فعالیت آنزیم تأثیری نداشت، اما اثر متقابل رقم و تیمار تأثیر معنیداری در سطح کمتر از 1درصد بر فعالیت آنزیم داشتند (جدول 1).
شکل 2- مقایسه فعالیت آنزیم الف)کاتالاز، ب) پراکسیداز، ج) آسکوربات محلول و د) پلی فنول اکسیداز در گیاهچههای 14 روزه وحشی (WT) و دو لاین جهش یافته ntrc (096776 و 114293) رشدیافته در محیط کشت پایه MS، محیط کشت MS حاوی 100 میلیمولار ساکاروز و یا 100 میلی مولار ترهالوز. مقادیر، میانگین چهار تکرار ± خطای معیار هستند. حروف یکسان، بیانگر عدم اختلاف معنی دار در سطح 05/0 > P است. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، با یکدیگر تفاوت معنیداری ندارند (P < 0/05).
میزان مالوندیآلدهید تولید شده در طی پراکسیداسیون لیپید تفاوت معنیداری را بین گیاهچههای جهشیافته و وحشی در تیمار شاهد و ساکاروز، نشان ندادند. اما در تیمار ترهالوز، میزان پراکسیداسیون لیپید در جهشیافتههای ntrc دو برابر بیشتر از گیاهچههای وحشی بود. همچنین تیمار ترهالوز باعث کاهش معنیدار میزان پراکسیداسیون لیپید در گیاه وحشی، درمقایسه با گیاهچههای وحشی تیمارهای شاهد و ساکاروز شد (شکل 3-ب). از طرفی نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به پراکسیداسیون لیپید نشان داد که اثر فاکتور تیمار و رقم به طور مجزا به ترتیب در سطح کمتر از 1درصد و کمتر از 5 درصد تأثیر معنیداری بر میزان پراکسیداسیون لیپید داشتند و اثر متقابل بین دو فاکتور اثری بر مقدار پراکسیداسیون لیپید نداشت (جدول 1).
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین لاینهای جهشیافته و وحشی رشد یافته در محیط کشت MS (تیمار شاهد) تفاوت معنیداری در مقدار پراکسیدهیدروژن تولید شده وجود نداشت. در تیمار ساکاروز مقدار پراکسیدهیدروژن در دو لاین جهشیافته نسبت به گیاهچههای وحشی کاهش معنیداری نشان داد. اما در تیمار ترهالوز، میزان پراکسیداسیون هیدروژن در جهشیافتههای ntrc دو برابر بیشتر از گیاهچههای وحشی بود. همچنین مقایسه بین تیمارها نشان داد که میزان پراکسیدهیدروژن در تیمار ترهالوز و در گیاهچههای وحشی نسبت به تیمار ساکاروز و شاهد کمتر بود (شکل 3-ج). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به پراکسید هیدروژن نشان داد که اثر فاکتور تیمار به طور مجزا و اثر متقابل دو فاکتور تیمار و رقم در سطح کمتر از 1 درصد تأثیر معنیداری بر مقدار پراکسید هیدروژن داشتند و فاکتور رقم در سطح کمتر از 5 درصد بر میزان پراکسید هیدروژن اثر داشت (جدول 1).
در تیمار شاهد مقدار فنول تولید شده در لاینهای جهشیافته دو برابر کمتر از گیاهچههای وحشی بود. همین طور در تیمار ساکاروز و ترهالوز مقدار فنول تولید شده در جهشیافتههای ntrc در مقایسه با گیاهچههای وحشی به طور معنیداری کمتر بود (شکل 3-د). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به مقدار فنول نشان داد که اثر فاکتور رقم به طور مجزا و اثر متقابل دو فاکتور به ترتیب در سطح کمتر از 1 درصد و کمتر از 5 درصد تأثیر معنیداری بر مقدار فنول داشته و فاکتور تیمار اثری بر مقدار فنول نداشت (جدول 1).
اثر تیمار ترهالوز بر میزان آنتوسیانین در جهشیافتههای ntrc و گیاه وحشی: مقدار آنتوسیانین در گیاهچههای وحشی و جهشیافتههای ntrc در تیمارهای شاهد و ساکاروز بسیار اندک بوده و تفاوت معنیداری را با یکدیگر نشان ندادند. درحالی که در تیمار ترهالوز مقدار آنتوسیانین در گیاهچههای وحشی 25 برابر بیشتر از لاینهای جهشیافته افزایش یافت. اما تیمار ساکاروز و ترهالوز اثر معنیداری بر میزان آنتوسیانین در جهشیافتههای ntrc نداشتند (شکل 4). نتایج تجزیه واریانس داده های مربوط به مقدار آنتوسیانین نشان داد که اثر هر سه فاکتور تیمار، رقم و اثر متقابل دو فاکتور در سطح کمتر از 1 درصد تأثیر معنیداری بر میزان آنتوسیانین داشتند (جدول 1).
شکل 3- الف) فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز، ب) مقدار مالون در آلدهید، ج) پراکسید هیدروژن و د) فنول محلول در گیاهچههای 14 روزه وحشی (WT) و دو لاین جهش یافته ntrc (096776 و 114293) رشد یافته در محیط کشت پایه MS، محیط کشت MS حاوی غلظت 100 میلی مولارساکاروز و یا ترهالوز. مقادیر، میانگین چهار تکرار ± خطای معیار هستند. حروف یکسان، بیانگر عدم اختلاف معنی دار در سطح 05/0 > P است. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، با یکدیگر تفاوت معنیداری ندارند (P < 0/05).
شکل 4- میزان آنتوسیانین در گیاهچههای 14 روزه وحشی (WT) و دو لاین جهش یافته ntrc (096776 و 114293) رشد یافته در محیط کشت پایه MS، محیط کشت MS حاوی غلظت 100 میلی مولارساکاروز و یا ترهالوز. مقادیر، میانگین چهار تکرار ± خطای معیار هستند. حروف یکسان، بیانگر عدم اختلاف معنی دار در سطح 05/0 > P است. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، با یکدیگر تفاوت معنیداری ندارند (P < 0/05).
اثر تیمار ترهالوز بر میزان کلروفیل و کاروتنوئید و گزانتوفیل: مقدار کلروفیل a، b، و کل در جهشیافته ntrc لاین 096776 در تیمار شاهد و ساکاروز نسبت به گیاهچههای وحشی کاهش معنیداری را نشان دادند، اما در تیمار ترهالوز تفاوت معنیداری از نظر محتوای کلروفیل بین گیاهچههای جهشیافته و وحشی دیده نشد. محتوای کلروفیل a، b، و کل در گیاهچههای وحشی در تیمار ترهالوز در مقایسه با تیمار شاهد و ساکاروز کاهش معنیدار یافت. بررسی مقدار کلروفیل در لاینهای جهشیافته نشان داد که تفاوت معنیداری بین تیمارهای مختلف وجود ندارد (شکل 5-الف، ب و ج). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به مقدار کلروفیل نشان داد که فاکتور اثر تیمار به طور مجزا در سطح کمتر از 1 درصد تأثیر معنیداری بر مقدار کلروفیل a، b، و کل داشت. و فاکتور رقم به طور مجزا در سطح کمتر از 1درصد بر کلروفیل b و کمتر از 5 درصد بر کلروفیل a و کل نشان داد. اثر متقابل دو فاکتور نیز در سطح کمتر از 1 درصد تأثیر معنیداری بر هر سه کلروفیل a، b، و کل نشان داد (جدول 1).
محتوای کاروتنوئید و گزانتوفیل در لاینهای جهشیافته ntrc در مقایسه با گیاهچههای وحشی رشد یافته در محیط کشت MS (تیمار شاهد) کاهش معنیداری نشان دادند (35 درصد کاهش). نتایج مشابهی درگیاهچههای تیمار شده با ساکاروز دیده شد. اما در تیمار ترهالوز تفاوت معنیداری بین گیاهچههای وحشی و لاینهای جهشیافته مشاهده نشد. مقدار کاروتنوئید و گزانتوفیل گیاهچههای وحشی در تیمار ترهالوز در مقایسه با تیمار شاهد و ساکاروز کاهش معنیداری نشان داد. درحالیکه جهشیافتهها تفاوت قابل توجهی را در تیمارهای مختلف نشان ندادند (شکل 5-د). همچنین نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به مقدار کاروتنوئید و گزانتوفیل نشان داد که اثر فاکتور تیمار به طور مجزا در سطح کمتر از 5 درصد تأثیر معنیداری بر مقدار کاروتنوئید و گزانتوفیل داشت. و فاکتور رقم به طور مجزا اثری بر فعالیت آنزیم نداشت. اثر متقابل دو فاکتور در سطح کمتر از 1درصد تأثیر معنیداری بر فعالیت آنزیم نشان داد (جدول 1).
بحث
تاکنون گزارشهای متعددی از ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی ترهالوز و نیز نقش آن در پاسخهای دفاعی در مخمر، قارچها، باکتریها و گیاهان منتشر شده است (23، 36، 42 و 45). از طرفی دیگر نقش پروتئین NTRC در کنترل واکنشهای مهم چندگانه کلروپلاستی از جمله احیای پروکسیردوکسین و محافظت در مقابل تنش اکسیداتیو به اثبات رسیده است. این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمار ترهالوز بر فعالیت سیستم آنتیاکسیدانت دو لاین جهشیافتۀ ntrc (114293 و 096776) و گیاهچههای وحشی آرابیدوپسیس انجام شده است.
شکل 5- مقدار الف) کلروفیل a، ب) کلروفیل b، ج) کلروفیل کل و د) کاروتنویید و گزانتوفیل در گیاهچههای 14 روزه وحشی (WT) و دو لاین جهش یافته ntrc (096776 و 114293) رشد یافته در محیط کشت پایه MS، محیط کشت MS حاوی غلظت 100 میلی مولارساکاروز و یا ترهالوز. مقادیر، میانگین چهار تکرار ± خطای معیار هستند. حروف یکسان، بیانگر عدم اختلاف معنی دار در سطح 05/0 > P است. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، با یکدیگر تفاوت معنیداری ندارند (P < 0/05).
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تیمار ترهالوز سبب افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، و سوپراکسید دیسموتاز در گیاهچههای وحشی و لاینهای جهشیافته (به استثنای سوپراکسید دیسموتاز) نسبت به تیمار شاهد و ساکاروز شده است.
از طرفی فعالیت این آنزیمها (به استثنای کاتالاز) در گیاهچههای وحشی تحت تیمار ترهالوز نسبت به جهشیافتهها بالاتر بود. همچنین در تیمار ترهالوز مقدار پراکسید هیدروژن تولید شده در گیاهچههای وحشی نسبت به تیمار شاهد و ساکاروز کاهش یافت. علاوه بر این مقدار پراکسیدهیدروژن گیاهچههای وحشی کمتر از لاینهای جهشیافته بود. این نتایج بیانگر نقش مؤثر آنزیمهای آنتی اکسیدانت در پالایش پراکسیدهیدروژن است. به عبارتی تیمار ترهالوز منجر به کاهش مقدار پراکسیدهیدروژن در گیاهچه وحشی شده و به دنبال آن پراکسیداسیون لیپید نیز کاهش یافته است. اندازهگیری مقدار پراکسیداسیون لیپید نشان داد که تیمار ترهالوز در مقایسه با تیمار شاهد و ساکاروز، باعث کاهش مقدار مالوندیآلدهید در گیاهچههای وحشی شده و نیز میزان پراکسیداسیون لیپید گیاهچههای وحشی در مقایسه با لاینهای جهشیافتهها کمتر بود. در شرایط in vitro، ترهالوز به طور قابل توجهی اکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع را از طریق برهمکنش ضعیف با پیوندهای دوگانه، کاهش میدهد. ترهالوز با یک پیوند دوگانه با اسید چرب غیر اشباع برهمکنش نشان داده و یک کمپلکس پایدار تشکیل میدهد که منجر به کاهش معنیدار در سطوح اکسیداسیون اسیدهای چرب میگردد (39). در مخمر در شرایط تنش کم آبی، ترهالوز سطح پراکسیداسیون لیپید را کاهش میدهد (41). از طرفی تیمار سلولهای مخمر با ترت بوتیل هیدروپراکسید (پراکسید آلی که غشای پلاسمایی را مورد هدف قرار میدهد) نشان داد که وجود ترهالوز در دو طرف دو لایه لیپیدی برای حفاظت از غشاء مورد نیاز است (22). همچنین در بسیاری از موجودات، ترهالوز به عنوان یک پایدار کننده بهتر نسبت به سایر قندها برای محافظت از غشاها و مولکولهای زیستی و یک محلول سازگار گزارش شده است (5، 11 و 16). یکی از اصلیترین پیامدهای تنش از جمله تنش اکسیداتیو، افزایش مقدر گونههای فعال اکسیژن و به دنبال آن تخریب پروتئینها، غشاها و افزایش پراکسیداسیون لیپید است (3 و 32). نتایج این پژوهش نیز نشان داده که بین فعالیت آنزیمهای پالاینده پراکسیدهیدروژن و مقدار پراکسیدهیدروژن و نیز میزان پراکسیداسیون لیپید هماهنگی وجود دارد. به نظر میرسد نقص در پروتئین NTRC، احتمالاً سیستم کنترل ردوکس برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانت را تحت تأثیر قرار داده است. گزارشهای دیگر نیز نشان داده که برخی از آنزیمهای آنتی اکسیدانت از جمله، کاتالاز، و آسکوربات پراکسیداز از اهداف بالقوه تیوردوکسینها میباشند (2). نتایج حاضر نشان داد که جهش یافتههای ntrc در مقایسه با گیاهچههای وحشی مقدار پراکسید هیدروژن کمتری را در تیمار ترهالوز پالایش کردهاند. به همین دلیل مقدار پراکسید هیدروژن در جهشیافته ها با تیمار ترهالوز نسبت به تیمار شاهد و نیز در مقایسه با گیاهچههای وحشی بیشتر بوده است. گزارشهای دیگر نیز نقش NTRC را در سمیتزدایی پراکسیدهیدروژن نشان دادهاند (42). اما مقدار پراکسید هیدروژن جهشیافتهها در تیمار شاهد تفاوت معنیداری را با گیاهچههای وحشی نشان نداد. در تیمار ساکاروز نیز مقدار پراکسید هیدروژن جهشیافتهها کمتر از نمونه وحشی بود. به نظر میرسد در جهشیافتههای ntrc با خاموششدن سیستم 2-Cys Prxs وابسته به NTRC، سیستمهای سوپراکسید دیسموتاز وابسته به آسکوربات و آسکوربات پراکسیداز در سمیتزدایی H2O2 در این گیاهان نقش جبرانی داشته باشند (26).
مقدار فنول در گیاهچههای وحشی تحت تیمار ترهالوز در مقایسه با گیاهچههای وحشی شاهد افزایش یافت. افزایش محتوای فنول میتواند دلیل دیگری بر افزایش مقاومت گیاه وحشی در تیمار ترهالوز باشد. فنولها از ترکیبات دارای ویژگی آنتیاکسیدانتی میباشند و به عنوان عوامل دهنده الکترون یا هیدروژن، سلولها را در مقابل گونههای فعال اکسیژن محافظت میکنند و باعث پایداری غشای سلولی میشوند (8 و 51). گیاهچههای جهشیافته از نظر مقدار فنول، تفاوت معنیداری را در تیمار ترهالوز نسبت به جهشیافتههای شاهد نشان ندادند. همچنین در تمامی تیمارهای مورد بررسی مقدار فنول در جهشیافتهها کمتر از گیاهچههای وحشی بود. نقش پروتتین NTRC در تنظیم ردوکس اولین آنزیم مسیر شیکیمات (DAHP) در تولید متابولیتهای ثانویه از جمله ترکیبات فنولی به اثبات رسیده است (25)، بنابراین دلیل کاهش مقدار ترکیبات فنولی در جهشیافتههای ntrc میتواند همین امر باشد. ترکیبات فنولی به عنوان آنتیاکسیدانتهای طبیعی در گیاه بوده و با دارا بودن ویژگیهای ردوکس (21) مقادیر بهینه آن میتواند حاکی از وضعیت مطلوب تر ردوکس سلولی باشد.
نتایج مربوط به اندازهگیری میزان آنتوسیانین نشان داد که مقدار آن در گیاهچههای وحشی و در تیمار ترهالوز به شدت افزایش یافته در حالیکه در سایر تیمارها و در گیاهچههای جهشیافته میزان آن پایین بود. جهشیافتههای ntrc احتمالاً به دلیل نقص در NTRC قادر به سنتز آنتوسیانین نمیباشند. فقدان NTRC، هموستازی مسیرهای متابولیکی که از مسیر شیکیمات مشتق میشوند را تغییر داده و منجر به تجمع اسیدهای آمینه آروماتیک میشود و متابولیتهای ثانویه مانند آنتوسیانینها را کاهش میدهد. NTRC اولین آنزیم در مسیر شیکیمات، 3-داُکسی-د-آرابینو-هپتولوسونات-7-فسفات سنتاز (DAHP سنتاز) که تولید 3-دهیدروکویینات را از فسفوانولپیروات و اریتروز-4-فسفات کاتالیز میکند را فعال می سازد. گزارشها نشان داده که گیاهچههای جهشیافته ntrc، قادر به انباشتن آنتوسیانین در پاسخ به درجه حرارت پایین و پیری نبوده و مقدار آنتوسیانین در این گیاهان کاهش یافت. بالا بودن مقدار آنتوسیانین در گیاهچههای وحشی و در تیمار ترهالوز نمیتواند تنها به دلیل داشتن NTRC فعال باشد و احتمالاً ترهالوز از طریق افزایش قندهای محلول به طور غیرمستقیم در توانسته بیان ژن بیوسنتز آنتوسیانین را تحریک کند. در بسیاری از گونههای گیاهی نظیر انگور تجمع آنتوسیانین به وسیلۀ قندها القاء میشود (26).
ارزیابی میزان کلروفیل و کارتنوئید در گیاهچههای وحشی و جهشیافته ntrc نشان داد که در تیمار شاهد و ساکاروز، میزان کلروفیلa ، b و کلروفیلکل و کارتنوئید و گزانتوفیل در گیاهچههای جهشیافته نسبت به گیاه وحشی کاهش یافت. پیش از این نقش تیوردوکسینها در نمو کلروپلاست، کارآیی دستگاه فتوسنتزی، محتوی رنگیزهها از جمله کلروفیل، کارتنوئیدها و گزانتوفیل به اثبات رسیده است (10، 16 و 50). همچنین NTRC در کنترل چندین واکنش مهم کلروپلاستی شرکت میکند. به عنوان مثال، NTRC به صورت مستقیم بر روی پایداری و فعالیت وابسته به ردوکس آنزیمهای مسیر سنتز کلروفیل مانند منیزیم پوروتوپورفیرین متیل ترانسفراز (CHLM) و گلوتامیل ترانسفر RNA ردوکتاز (GluTR) اثر داشته است. در جهشیافتههای ntrc فعالیت این آنزیمها کاهش یافته که در نتیجه منجر به کاهش بیوسنتز کلروفیل و در نهایت کم شدن محتوای کلروفیلی گیاه می شود (46). بنابراین فنوتیپ رنگ پریدگی مشاهده شده در گیاهچههای جهشیافته مورد آزمایش به دلیل کاهش سنتز کلروفیل میباشد.
نتیجهگیری
اگرچه گزارشها نشان دادهاند که ترهالوز در بسیاری از موجودات در پاسخ به تنش نقش دارد، اما نقش دقیق آن در گیاهان هنوز مشخص نیست. نتایج حاضر نشان داد که تیمار ترهالوز سبب افزایش فعالیت سیستم آنتیاکسیدانتی آنزیمی (نظیر کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، و سوپراکسیددیسموتاز) و غیرآنزیمی (نظیر فنول، آنتوسیانین، کاروتنوئید و گزانتوفیل) میشود که در نتیجه منجر به کاهش میزان پراکسیدهیدروژن و پراکسیداسیون لیپید در گیاهچههای وحشی میگردد. به نظر میرسد تیمار ترهالوز با تغییر الگوی بیان ژنها نقش مهمی در مقابله گیاهان با تنش داشته باشد. مطالعات بیشتری جهت روشن شدن نقش دقیق ترهالوز در ایجاد مقاومت و تحمل تنش در گیاهان نیاز میباشد.
سپاسگزاری
نویسندگان این مقاله از معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه گلستان به سبب حمایت مالی پژوهش حاضر تشکر و قدردانی دارند.