Document Type : Research Paper
Authors
University of Maragheh
Abstract
Oleaginous microorganisms produce lipid more than 20% of their dry weight. Omega fatty acids, as essential fatty acids for human nutrition, produce by these microorganisms. Investigating the effect of olive oil on omega fatty acids production by Yarrowia lipolytica was the aim of this study. The yeast was cultured in a medium containing olive oil and then was sampled during four days for cell counting and microbial lipid extraction. Maximum lipid and dry weight were obtained 5.32 and 10.2 g/L after three days, respectively. Fatty acid profile analysis showed that both of saturated and unsaturated fatty acids are in the resulting microbial lipid. About 2.62 g/L of omega fatty acids were produced that amount of oleic acid, linoleic acid and gondoic acid were 2.37, 0.2 and 0.05 g/L, respectively. Results showed that omega-6 fatty acid (linoleic acid) and omega-9 fatty acids (oleic and gondoic acids) produced by Y. lipolytica in medium containing olive oil can be used in pharmaceutical and nutraceutical products.
Keywords
Main Subjects
اثر روغن زیتون بر تولید اسیدهای چرب امگا در مخمر یارروویا لیپولیتیکا
فرشاد درویشی* و ناهیده سلمانی
مراغه، دانشگاه مراغه، دانشکده علوم
تاریخ دریافت: 14/11/96 تاریخ پذیرش: 3/4/97
چکیده
میکروارگانیسمهای روغنی بیش از 20 درصد وزن خشک خودشان چربی تولید میکنند. اسیدهای چرب امگا، به عنوان اسیدهای چرب ضروری برای تغذیه انسان، توسط این میکروارگانیسمها تولید میشود. بررسی اثر روغن زیتون بر روی تولید اسیدهای چرب امگا توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا هدف این تحقیق بود. مخمر در محیط کشت حاوی روغن زیتون کشت داده شد و سپس برای شمارش تعداد سلولها و استخراج چربی میکربی به مدت چهار روز نمونه برداری شد. بیشترین مقدار چربی و وزن خشک به ترتیب با مقدار 32/5 و 2/10 گرم در لیتر پس از سه روز به دست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل نیم رخ اسیدهای چرب نشان داد که هر دو اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع در چربی میکربی حاصل وجود دارند. حدود 62/2 گرم در لیتر اسید چرب امگا تولید شد که به ترتیب میزان اسید اولئیک، اسید لینولئیک و اسید گوندئیک 37/2 ، 2/0 و 05/0 گرم در لیتر بودند. اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 6 (اسید لینولئیک) و 9 (اسید اولئیک و اسید گوندوئیک) تولید شده توسط مخمر در محیط حاوی روغن زیتون را میتوان در محصولات دارویی و تغذیهای به کار رود.
واژههای کلیدی: میکروارگانیسم روغنی، چربی میکروبی، نیم رخ اسیدچرب، اسید چرب اشباع، اسید چرب غیر اشباع.
* نویسنده مسئول، تلفن: 37278900-041، پست الکترونیکی: f.darvishi@ymail.com
مقدمه
به طور معمول میکروارگانیسمهایی (باکتریها، مخمرها، کپکها و ریزجلبکها) که قادر به ذخیرهی چربی بیشتر از 20 درصد وزن خشک خود هستند، به عنوان میکروارگانیسم روغنی شناخته میشوند، در شرایط کمبود نیتروژن میتوانند به 70 درصد وزن زیست توده یا بیشتر نیز برسند. به چربی تولید شده توسط این میکروارگانیسمها چربی میکربی یا چربی تک سلولی گفته میشود ( 32، 26، 21، 17). تولید چربی میکربی به دلیل توانایی و ظرفیت میکروارگانیسمهای روغنی گوناگون برای تولید چربیهایی با کاربردهای پزشکی و رژیمی مانند اسیدچرب غیر اشباع گاما اسید لینولنیک (γ-linoleic acid)، مورد توجه خاصی قرار گرفته است (27، 4). مخمرهای روغنی مختلفی به عنوان تولیدکنندگان مناسب اسیدهای چرب در نظر گرفته میشوند (12). تری آسیل گلیسرولهای ساخته شده از اسیدهای چرب بلند زنجیره از ترکیبات اصلی چربیهای ذخیره شده هستند (31). اولین بار در سال 1929 بعد از مشاهده بیماری بافت مردگی در نواحی نزدیک به دم در رتهای ویستار محروم از دریافت چربی در رژیم غذایی، اهمیت اسیدهای چرب مطرح شد و پس از آن شناخت اهمیت و نقش چربیها، پیشسازها و مشتقات آنها افزایش یافت. در دهههای اخیر رشد چشمگیری در تمایل به تولید اسیدهای چرب غیراشباع از منابع میکربی به وجود آمده است (30، 20، 6). اسیدهای چرب دارای بیش از یک پیوند دوگانه و غیراشباع در پیشگیری و یا درمان بیماریها و اختلالات مهمی مانند سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای خود ایمنی، اختلالات مغزی، چاقی و دیابت، دارای کاربرد بوده و نیز رژیم متعادل حاوی اسیدهای چرب امگا- 3 و امگا- 6 از روغنهای گیاهی، غذاهای دریایی و مکملها در طی رشد جنین و نوزادان پیشنهاد میشود. رایجترین منبع اسیدهای چرب دارای بیش از یک پیوند دوگانه و غیراشباع روغن ماهی است ولی به علت بوی نامطلوب و پایداری کم و حضور آلایندههایی مانند فلزات سنگین و ترکیبات جهشزا در محیط پرورش ماهیها، استفاده از روغنهای ماهی به عنوان افزودنی غذایی با محدودیتهای قابل توجهی مواجه میباشد. بنابراین چربی میکربی به علت دارا بودن این اسیدهای چرب به عنوان جایگزینی مناسب در نظر گرفته میشود (7، 5، 2).
مخمرها توانایی تولید چربی از منابع کربنی گوناگون حتی از چربی موجود در محیط کشت را دارا هستند در حقیقت قادر به ایجاد تنوع در ترکیب چربی با جایگزین کردن اسیدهای چرب موجود در تریگلیسیریدها با اسیدهای چرب موجود در محیط کشت هستند (13،1). در تحقیق حاضر از یارروویا لیپولیتیکا که قارچی دیمورف و نامتعارفاست استفاده گردید که در ابتدا با نام کاندیدا لیپولیتیکا شناخته میشد ولی در سال 1980 توسط وان در والتو آرکس به دلیل توانایی بالا در تجزیهی ان-پارافینها و روغنها اسم یارروویا لیپولیتیکا برای این قارچ انتخاب شد (24، 11، 10، 3). این مخمر که تا حدود 40 درصد وزن خشک خود را میتواند چربی ذخیره کند میکروارگانیسمی مهم با کاربردهای بیوتکنولوژیکی است که از فرآوردههای اصلی به دست آمده از آن میتوان پروتئین تک سلولی، اسیدهای آلی مانند اسید سیتریک، آنزیمها (پروتئازها، لیپازها، استرازها و فسفاتازها)، و چربی میکربی را نام برد (24، 10). اسید لینولئیک (9,12-Octadecadienoic acid) که جز اسیدهای چرب امگا 6 است از اسیدهای چرب ضروری بوده و نقش مهمی در سلامتی دارد از اسیدهای چرب ذخیره شده در یارروویا لیپولیتیکا میباشد (15، 9). به طور کلی اسیدهای چرب امگا 3 با شروع پاسخهای ضد التهابی و اسیدهای چرب امگا 6 با پاسخهای پیش التهابی در ارتباط هستند. اسیدهای چرب غیر ضروری امگا 9 به عنوان ترکیبات ضروری برای دیگر مسیرهای متابولیکی که ممکن است ریسک بیماریها را تحت تأثیر قرار دهند عمل میکنند (18). با توجه به اهمیت غیر قابل انکار اسیدهای چرب امگا، هدف این تحقیق بررسی اثر روغن زیتون به عنوان منبع کربن برتولید اسیدهای چرب امگا با استفاده از مخمر یارروویا لیپولیتیکا بود.
مواد و روشها
مواد شیمیایی: همه مواد استفاده شده در این تحقیق از شرکت مرک آلمان خریداری شد. روغن زیتون با درجه صنعتی از کارخانه روغنکشی وراویز رودبار واقع در استان گیلان تهیه گردید.
سویه مخمری: در این تحقیق از مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه Yarrowia lipolytica CBS6303 که از کلکسیون CBS (Centraalbureau voor Schimmelcultures) هلند خریداری شده بود، استفاده گردید.
تهیه مایه تلقیح: برای تهیه کشت تازه و فعالسازی مخمر از محیط YPD (Yeast Extract Peptone Dextrose Agar) استفاده گردید که سویهی مخمر پس از کشت، در دمای 29 درجهی سانتیگراد به مدت 24 ساعت، گرمخانهگذاری شد. سپس به 20 میلیلیتر محیط پیش تولید که در ارلن مایر 100 میلیلیتری تهیه شده بود منتقل گردید که حاوی گلوکز 15 گرم بر لیتر، پپتون 1 گرم بر لیتر، عصاره مخمر 5/0 گرم بر لیتر، پتاسیم دیهیدروژن فسفات 1 گرم بر لیتر و سولفات منیزیم 5/0 گرم بر لیتر بود و به مدت 24 ساعت با دمای 29 درجه سانتیگراد و 200 دور در دقیقه گرمخانهگذاری شد (25).
تهیه محیط تولید: ترکیبات محیط تولید شامل روغن زیتون 30 میلیلیتر در لیتر، پپتون 1 گرم در لیتر، عصاره مخمر 1 گرم در لیتر، سولفات منیزیم 5/1 گرم در لیتر، فسفات دیهیدروژن پتاسیم 7 گرم در لیتر، فسفات دیهیدروژن سدیم 2 گرم در لیتر بود که در آب مقطر حل و در اتوکلاو استریل شد (25). در کشت شاهد به جای استفاده از روغن زیتون به عنوان منبع کربن از محیط استاندارد که حاوی گلوکز به عنوان منبع کربن است با همان مقدار 30 گرم در لیتر استفاده گردید.
اندازهگیری وزن خشک زیست توده: برای اندازهگیری وزن خشک زیست تودهی تولیدی، یک میلی لیتر از محیط کشت به ویال از قبل وزن شده منتقل و به مدت پنج دقیقه با چرخش 4000 دور در دقیقه با دمای 4 درجهی سانتیگراد، سانتریفیوژ شد. رسوب به دست آمده با آب مقطر دو بار شستشو داده شد و سپس به مدت 24 ساعت تا رسیدن به وزن ثابت در آون 60 درجهی سانتیگراد قرار داده شد. بعد از 24 ساعت ویالها مجدداً وزن شدند و اختلاف وزن به دست آمده نشاندهندهی مقدار زیست توده بر حسب گرم در لیتر بود (8).
سنجش میزان تولید چربی میکروبی: روش اصلاح شده بلیق و دایر برای سنجش میزان چربی تولیدی به کار رفت (23)، ابتدا مقدار 5 میلی لیتر از محیط کشت در شرایط استریل به فالکون 15 میلی لیتری منتقل شده و در سانتریفیوژ یخچالدار 4000 دور در دقیقه و با دمای چهار درجه سانتیگراد به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ گردید. هفت میلی لیتر از محلولی شامل اسید کلریدریک و آب (60:80) به رسوب حاصل اضافه و جوشانده شد و بعد از جوشیدن، بلافاصله ارلن درون آب یخ قرار گرفت و سپس 30 میلی لیتر محلول مخلوط کلروفرم-متانول با نسبت 3 :2 اضافه و به مدت یک ساعت در انکوباتور شیکردار با دمای 37 درجهی سانتیگراد قرار داده شد. بعد از گذشت یک ساعت دو فاز، فاز بالایی آبی و فاز زیرین آلی تشکیل شد که محلول زیرین جدا شده و در آون 80 درجهی سانتیگراد قرار داده شد تا خشک شده و به وزن ثابت برسد. سپس اختلاف وزن ارلن، قبل و بعد از خشک شدن محلول اندازهگیری شد که مقدار حاصل، میزان چربی تولیدی را نشان میدهد (23).
تعیین نیمرخ اسید چرب با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی: برای تعیین پروفایل اسیدهای چرب سازنده لیپید میکربی به دست آمده، روش کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا لیپید میکربی در بنزن و متانولیک کلرید هیدروژن پنج درصد حل شده و به مدت دو ساعت رفلاکس شد، سپس محلول کلرید سدیم پنج درصد به محلول اضافه گردید و متیل استرهای اسیدهای چرب با هگزان استخراج شد. لایهی حاوی هگزان با محلول پتاسیم بیکربنات پنج درصد شسته شده و توسط سولفات سدیم بیآب، آبگیری آن انجام شد (29). یک میکرولیتر از متیل استر اسید چرب تهیه شده به دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی مدل 7890B ساخت شرکت Agilent آمریکا، با ستون (30m ˣ 0.25mm ˣ 0.50 μm+10 m EZ-Guard) VF-5ms و دتکتور FID با برنامهی دمایی 130 تا 180 درجه سانتیگراد با سرعت min/ºC 3 تزریق شد. طیفهای به دست آمده با استفاده از نرم افزار و کتابخانه Wiley Registry® 10th Edition/NIST 2014 Mass Spectral و استانداردهای لازم برای اسیدهای چرب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج
نتایج حاصل از وزن خشک کشت مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویهیCBS6303 در محیط حاوی روغن زیتون در شکل 1 نشان داده شده است که بیشترین مقدار وزن خشک در روز سوم و برابر 2/10 گرم در لیتر بود. نتایج تولید لیپید میکربی در محیطهای حاوی روغن زیتون در شکل 2 نشان داده شده است، بر اساس دادههای بهدست آمده مشاهده میشود که بیشترین مقدار تولید چربی میکربی در محیط حاوی روغن زیتون در روز سوم و برابر با 32/5 گرم در لیتر بود.
شکل 1- نمودار وزن خشک زیست توده مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط تولید حاوی روغن زیتون طی چهار روز. تمام دادهها میانگین مقادیر ± انحراف استاندارد برای سه تکرار مستقل است.
شکل 2- نمودار چربی میکربی تولید شده توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط تولید حاوی روغن زیتون طی چهار روز. تمام دادهها میانگین مقادیر ± انحراف استاندارد برای سه تکرار مستقل است.
بعد از به دست آوردن میزان تولید و نقطه اوج تولید چربی میکربی در مخمر یارروویا لیپولیتیکا در حضور روغن زیتون به عنوان منبع کربن، چربی تولید شده جهت بررسی اسیدهای چرب موجود متیله شد و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی بررسی شدکه در شکل 3 کروماتوگرام و نتایج تجزیه و تحلیل آن در جدول 1 نشان داده شده است.
نتایج تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از گاز کروماتوگرافی نشان دهنده تولید اسیدهای چرب امگا 6 و 9 همراه با دیگر اسیدهای چرب توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا در محیط تولید حاوی روغن زیتون است.
شکل 3- کروماتوگرام اسیدهای چرب تولید شده در محیط کشت حاوی روغن زیتون
جدول 1- نیمرخ اسیدهایچرب مربوط به چربی میکربی تولید شده توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط حاوی روغن زیتون
شماره |
نام علمی اسید چرب |
نام عمومی اسید چرب |
تعداد کربن |
درصد |
1 |
Dodecanoic acid |
اسید لوریک |
12:0 |
02/0 |
2 |
Tetradecanoic acid |
اسید میریستیک |
14:0 |
09/0 |
3 |
Pentadecanoic acid |
اسید پنتادکانوئیک |
15:0 |
09/0 |
4 |
9-Hexadecanoic acid |
اسید پالمیتولئیک (امگا 7) |
16:1 |
7/5 |
5 |
Hexadecanoic acid |
اسید پالمیتیک |
16:0 |
84/17 |
6 |
Heptadacanoic acid |
اسید مارگاریک |
17:0 |
32/0 |
7 |
9,12-Octadecadienoic acid |
اسید لینولئیک (امگا 6) |
18:2 |
83/3 |
8 |
9-Octadecenoic acid ethyl ester |
اسید اولئیک اتیل استر |
18:1 |
28/0 |
9 |
9-Octadecenoic acid |
اسید اولئیک (امگا 9) |
18:1 |
63/44 |
10 |
8-Octadecenoic acid |
8-اسید اوکتادکنوئیک |
18:1 |
7/17 |
11 |
Octadecanoic acid |
اسید استئاریک |
18:0 |
08/5 |
12 |
Nonadecanoic acid |
اسید نونادسیلیک |
19:0 |
06/0 |
13 |
11-Eicosenoic acid |
اسید گوندوئیک (امگا 9) |
20:1 |
96/0 |
14 |
Eicosanoic acid |
اسید آراشیدیک |
20:0 |
04/1 |
15 |
Heneicosanoic acid |
اسید هن ایکوزانوئیک |
21:0 |
07/0 |
16 |
Docosanoic acid |
اسید بهنیک |
22:0 |
5/0 |
17 |
Tricosanoic acid |
اسید تریکوسیلیک |
23:0 |
09/0 |
18 |
Tetracosanoic acid |
اسید لیگنوسریک |
24:0 |
71/0 |
19 |
Nonahexacontanoic acid |
اسید نوناهگزاکونتانوئیک |
69:0 |
1/0 |
درصد کل اسیدهای چرب اشباع 9/26 درصد |
||||
درصد کل اسیدهای چرب غیر اشباع 1/73 درصد |
||||
درصد کل اسیدهای چرب امگا 42/49 درصد |
||||
مقدار کل اسیدهای چرب امگا بر حسب گرم در لیتر چریی میکربی تولید شده 62/2 گرم در لیتر |
تقریبا نیمی از اسیدهای چرب تولید شده با میزان 42/49 درصد از نوع امگا بود و با در نظر گرفتن مقدار کل چربی میکربی تولید شده، حدود 62/2 گرم در لیتر اسید چرب امگا تولید شده است که بیشترین آن، اسید اولئیک (Oleic acid) با مقدار 37/2 گرم در لیتر میباشد. میزان اسیدهای چرب امگای تولید شده طی چهار روز در شکلهای 4 تا 6 نشان داده شده است.
شکل 4- نمودار میزان تولید اسید اولئیک (oleic icid) توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط تولید حاوی روغن زیتون طی چهار روز. تمام دادهها میانگین مقادیر ± انحراف استاندارد برای سه تکرار مستقل است.
شکل 5- نمودار میزان تولید اسید لینولئیک(linoleic acid) توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط تولید حاوی روغن زیتون طی چهار روز. تمام دادهها میانگین مقادیر ± انحراف استاندارد برای سه تکرار مستقل است.
همانطور که در شکلهای 1 و 2نشان داده شده است در روز سوم بعد از تلقیح بیشترین وزن خشک زیست توده مخمر و تولید چربی میکربی بهدست آمد که مقدار کل چربی تولید شده برابر با 32/5 گرم در لیتر بود و وزن خشک زیست توده حاصل در همان روز برابر با 2/10 گرم برآورد شد. بازده تولید یا محتوی چربی میکربی با استفاده از
رابطه زیر محاسبه شد (26، 13):
100× (وزن خشک/ وزن چربی میکربی) = محتوی چربی
بیشترین بازده تولید چربی میکربی در محیط حاوی روغن زیتون در روز سوم و برابر با 15/52 درصد برآورد شد که 4/2 برابر روز اول بود (جدول 2). دادهها نشان دهنده توانایی بالای مخمر یارروویا لیپولیتیکا برای تولید چربی میکربی در محیط حاوی روغن زیتون است.
شکل 6- نمودار میزان تولید اسید گوندوئیک (gondoic acid n-9) توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 در محیط تولید حاوی روغن زیتون طی چهار روز. تمام دادهها میانگین مقادیر ± انحراف استاندارد برای سه تکرار مستقل است.
جدول 2- بازده تولید چربی میکروبی مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه CBS6303 طی چهار روز در محیط حاوی روغن زیتون (بر حسب درصد)
روز اول |
روز دوم |
روز سوم |
روز چهارم |
91/22 |
56/49 |
15/52 |
21/44 |
بحث
مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویهCBS6303 توانست چربی میکربی را در حضور روغن زیتون به عنوان منبع کربن تولید کند که بالاترین میزان آن 32/5 گرم در لیتر و محتوی چربی تولید شده 15/52 درصد در روز سوم پس از تلقیح بود. کاتره و همکارانش توانایی سویههای مخمر یارروویا لیپولیتیکا را برای تولید چربی میکربی مورد ارزیابی قرار دادند. آنها پنج سویه از این مخمر را مطالعه نمودند که هر پنج سویه دارای توانایی تولید چربی میکربی به میزان بیشتر از 20 درصد وزن خشک بودند (19). راکیکا و همکارانش با مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویه JMY4086 تحت شرایط مختلف و استفاده از ملاس و گلیسرول خام به عنوان محصولات جانبی صنایع چربی میکربی تولید نمودند که بیشترین مقدار آن تا 31 درصد وزن خشک بود (28). اسیدهای چرب بر اساس داشتن یا نداشتن پیوند دوگانه به اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع تقسیم بندی میشوند (30).
اسیدهای چرب اشباع به دلیل پایداری در تولید سوختهای زیستی کاربرد دارند (19). همانطور که جدول 1 نشان میدهد میزان کل اسیدهای چرب اشباع تولید شده در محیط حاوی روغن زیتون توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویهCBS6303 حدود 9/26 درصد بود که اسید چرب اشباع اسید پالمیتیک دارای بیشترین مقدار (84/17 درصد) است.
اسیدهای چرب غیراشباع به دلیل نقشی که در ساختار و عملکرد غشاهای سلولی دارند میتوانند در درمان چاقی، بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع دو به کار روند (15، 9). درصد کل اسیدهای چرب غیر اشباع تولید شده توسط این مخمر در محیط کشت حاوی روغن زیتون 1/73 درصد بود که اسید لینولئیک، اسید گوندوئیک و اسید اولئیک به عنوان اسیدهای چرب امگا شش و نه تولید شدند.
اسید اولئیک با 63/44 درصد دارای بیشترین میزان تولید بود که جزء اسیدهای چرب امگا نهاست. این اسید چرب در بیماریهای سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی، خودایمنی، پارکینسون، آلزایمر، بیماریهای التهابی و فشار خون بالا نقش دارد. مشتقات آن با داشتن نقش تنظیمی بر روی غشای سلولی، به عنوان داروی ضد سرطان که باعث القای آپوپتوزو تفرق سلولی میشود مورد استفاده قرار میگیرد (30، 15، 14، 9). در بیماری سپسیس یا عفونت حاد خونی که منجر به از دست رفتن عملکرد بسیاری از اندامها میشود، تغییراتی در متابولیسم چربی و کاهش اکسایش اسیدهای چرب رخ میدهد که نتیجه آن افزایش اسیدهای چرب پلاسما و افزایش لیپولیز بافتی از جمله در کبد، کلیهها و ماهیچههای اسکلتی میشود. گونچالوس و همکارانش در سال 2016 با انجام آزمایشاتی بر روی رتها نشان دادند که اسید اولئیک میتواند باعث القای اکسیداسیون اسید چرب و در نتیجه کاهش از بین رفتن عملکرد اندامها و نرخ مرگ و میر حاصل از عفونت خونی شود (15).
به میزان 83/3 درصد اسید لینولئیک توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویهCBS6303 در محیط حاوی روغن زیتون تولید شد. اسید لینولئیک از فراوانترین اسیدهای چرب غیر اشباع در رژیم غذایی انسان است که جز اسیدهای چرب امگا شش میباشد و نقش فعال در رشد و سلامت عمومی بدن انسان دارد (9).
اسیدهای چرب دارای فعالیتهای ضد قارچی و ضدباکتریایی بر علیه بسیاری از میکروارگانیسمها هستند که طیف فعالیت آنها بر اساس درجه اشباع، طول زنجیره کربنی و جهتیابی پیوند دوگانه متغیر است (21). این مخمر همچنین توانست اسید چرب غیر اشباع اسید پالمیتولئیک را به میزان 7/5 درصد و اسید چرب اشباع اسید چرب اسید لوریک به میزان 02/0 درصد را در محیط حاوی روغن زیتون تولید کند که دارای خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی هستند. تروآکی و همکارانش با انجام آزمایشاتی نشان دادند که اسید لوریک دارای خواص ضد میکروبی علیه باکتری پروپیونی باکتریوم آکنس عامل بیماری آکنه است (22).
نتایج این تحقیق نشان دادکه اسیدهای چرب متنوع با کاربردهای مختلف دارویی و تغذیهای و نیز اسیدهای چرب با کاربرد در تولید سوخت زیستی توسط مخمر یارروویا لیپولیتیکا سویهCBS6303 در محیط حاوی روغن زیتون تولید میشوند. بر اساس نیاز و کاربرد میتوان با روشهای بهینه سازی محیط کشت و شرایط تخمیر و همچنین با روشهای پیشرفته مهندسی متابولیت مسیرهای متابولیکی این مخمر را تغییر داد تا بتوان محصول مورد نظر را با مقادیر بیشتر تولید نمود.
سپاسگزاری
از ستاد توسعه زیست فناوری - معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و معاونت پژوهشی دانشگاه مراغه به خاطر حمایتهای مادی و معنوی سپاسگزاریم.