@article { author = {غلامی, داریوش and Aminzadeh, Saeed and علوی, سید مهدی and گودرزی, طناز and کاظمی پور, نسرین and ولیزاده, جعفر}, title = {Isolation and Identification of the First Indigenous Bacterial Strain Against Xanthomonas citri subsp.citri Causal Agent of Citrus Canker Disease}, journal = {Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {27}, number = {1}, pages = {111-118}, year = {2014}, publisher = {Iraninan Biology Society}, issn = {2383-2738}, eissn = {2383-2746}, doi = {27111}, abstract = {Citrus canker bacterial disease is one of the most devastating citrus diseases and including a quarantine disease that severe damage to citrus, which made Iran. Is that why this is necessary to study about inhibition of this disaster. Xanthomonas citri subsp.citri (xcici) is agent of this disease. In recent years, many efforts have been focused on finding antibiotics that bacteria can not be resistant against it. Antimicrobial peptides produced by different organisms, are good candidates for this approach. We were collected soil, water and plant organs samples from variation regions of sistan and balluchestan (up to ten regions) then we moved them to the laboratory under suitable conditions. Lashar DGH2 a new bacteriocin, which is native and is a good candidate for controlling this disease. This bacteriocin is the first world Xanthomonas inhibitory bacteriocin were used against different bacterial strains Xanthomonas and able to inhibit strains of this bacterium in Iran and another countries. It is hoped that, with future research on this bacteriocin and optimization of its inhibitory effect be able an important step in controlling this disease.}, keywords = {Citrus canker,Xanthomonas citri subsp.citri(xcici),Lashar DGH2,Bacteriocin}, title_fa = {جداسازی و شناسایی اولین باکتری بومی کنترل کننده عامل بیماری شانکر مرکبات، Xanthomonas citri subsp.citri}, abstract_fa = {بیماری باکتریایی شانکر مرکبات یکی از مخرب ترین بیماری های مرکبات می باشد و ازجمله بیماری های قرنطینه ای است که خسارت شدیدی بر تولید مرکبات در ایران وارد ساخته است. باکتری عامل این بیماریXanthomonas citri subsp.citri(xcici) می باشد. علی رغم وجود این بیماری در کشور ایران، تاکنون مطالعه ی دقیقی در جهت کنترل بیولوژیک آن انجام نگرفته است. پپتیدهای آنتی میکروبیال تولید شده توسط موجودات مختلف، برای این کار کاندیدهای مناسبی هستند، Lashar DGH2 نوعی باکتریوسین بومی و جدید می باشد که برای مهار این بیماری کاندیدای مناسبی می باشد. این باکتریوسین اولین باکتریوسین مهار کننده باکتری زانتوموناس در دنیا می باشد که قادر به مهار سویه های ایرانی و جهانی این باکتری می باشد. امید است که با تحقیقات آتی بر روی این باکتریوسین و بهینه سازی قدرت مهارکنندگی آن بتوان گام مهمی در جهت کنترل این بیماری برداشت.}, keywords_fa = {شانکر مرکبات,Xanthomonas citri subsp.citri(xcici),Lashar DGH2,باکتریوسین}, url = {https://cell.ijbio.ir/article_313.html}, eprint = {https://cell.ijbio.ir/article_313_9508181a951cb45f46700307a1549958.pdf} }