@article { author = {Mohammadi, Parvin and Pourahmad, Raziyeh and Shareghi, Behzad and Farhadian, Sadegh}, title = {The effect of alkaloid extract of Sophora alopecuroides on MIC value and intracellular accumulation of rciprofloxacin in a ciprofloxacin resistant mutant of Escherichia coli}, journal = {Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {30}, number = {3}, pages = {274-281}, year = {2017}, publisher = {Iraninan Biology Society}, issn = {2383-2738}, eissn = {2383-2746}, doi = {}, abstract = {Infections, which are caused by multiple drug resistance bacteria is an increasing problem. This is due to emergence and distribution of microbial drug resistance, and none development of new antibiotics. The use of phytochemical products and plant extract as a resistance reducing agent is an increasingly active subject of research. This study was aimed to study the effect of total alkaloides extract of Sophora alopecuroides on MIC value and intracellular accumulation of ciprofloxacin in an Escherichia coli ciprofloxacin resistant mutant. For this purpose serial dilution method for determining MIC value and spectrofluorometric assay assays for measuring intracellular accumulation of ciprofloxacin antibiotic were used. Results showed that plant extract decreased ciprofloxacin MIC. This extract also increased intracellular accumulation of antibiotic in the Escherichia coli ciprofloxacin resistant mutant. In conclusion, extract containing alkaloids of Sophora alopecuroides can increase sensitivity to ciprofloxacin in resistant mutants through its effect on membrane efflux pump, AcrAB-TolC.}, keywords = {Drug resistance,Ciprofloxacin,Sophora alopecuroides,spectrofluorometry}, title_fa = {اثر عصاره آلکالوئیدی گیاه تلخ بیان بر میزان MIC و تجمع داخل سلولی سیپروفلوکساسین در موتان مقاوم به سیپروفلوکساسین اشریشیا کلی}, abstract_fa = {عفونت‌های ناشی از باکتری‌های مقاوم چنددارویی یک مشکل در حال افزایش می‌باشد. علت آن ظهور و انتشار مقاومت دارویی میکروبی و عدم توسعه آنتی‌بیوتیک‌های جدید است. استفاده از محصولات فیتوشیمیایی و عصاره گیاهان به عنوان عوامل کاهنده مقاومت به طور فزاینده‌ای، به یک موضوع تحقیق فعال تبدیل شده ‌است. هدف این پژوهش مطالعه اثر عصاره حاوی کل آلکالوئیدهای استخراج شده از دانه گیاه تلخ‌بیان بر میزان حداقل غلظت مهاری و تجمع درون‌سلولی سیپروفلوکساسین در موتانت مقاوم باکتری اشریشیا‌کلی بود. برای این منظور از روش رقت‌های متوالی برای تعیین مقادیر حداقل غلظت مهاری و از سنجش‌‌های اسپکتروفلوریمتری برای اندازه‌‌گیری میزان تجمع درون‌سلولی آنتی‌‌بیوتیک سیپروفلوکساسین استفاده شد. نتایج نشان داد که عصاره مورد استفاده باعث کاهش حداقل غلظت مهاری سیپروفلوکساسین شد. همچنین این عصاره باعث افزایش تجمع آنتی‌‌بیوتیک در موتانت مقاوم باکتری اشریشیا‌کلی گردید. در ‌نتیجه، عصاره حاوی آلکالوئیدهای دانه گیاه تلخ‌بیان می‌تواند از طریق تاثیر بر پمپ انتشار به خارج AcrAB-TolC غشاء باعث افزایش حساسیت به سیپروفلوکساسین در موتانت‌های مقاوم شود.}, keywords_fa = {Drug resistance,Ciprofloxacin,Sophora alopecuroides,spectrofluorometry}, url = {https://cell.ijbio.ir/article_1206.html}, eprint = {https://cell.ijbio.ir/article_1206_6ecaa7a584c85c956358694287696205.pdf} }