@article { author = {Pirian, Kiana and معین, سهیلا and سهرابی پور, جلوه and ربیعی, رضا and Piri, Khosro}, title = {Evaluation of antioxidant and a-amylase inhibitory activity of two species Sargassum angostifolium and Palisada perforata}, journal = {Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {31}, number = {2}, pages = {158-171}, year = {2018}, publisher = {Iraninan Biology Society}, issn = {2383-2738}, eissn = {2383-2746}, doi = {}, abstract = {Type2 Diabetes mellitus is a metabolic disorder characterized by hyperglycemia that results from deficiency of insulin secretion, becoming the third leading cause of death in the world. Reactive oxygen species result in extensive oxidative damage that in turn leads to serious damages in the cells including apoptosis and diabetic. Considering to side effect of synthetic medicines, there has been increased interest in using of natural medicines. In the present investigation, in vitro antioxidant and antidiabetic activity of methanolic, ethyl acetate and n-hexane extracts of two macroalgae species Sargassum angostifolium and Palisada perforata from the Persian Gulf were analyzed. Algae samples collected from Persian Gulf coasts were extracted by Percolation method. -amylase inhibition activity of samples was analyzed using the DNSA method and also their antioxidant activity was analyzed using the ABTS radical scavenging and FRAP reducing activity methods. The ethyl acetate extracts of S. angostifolium and P. perforata showed the highest and lowest enzyme inhibition activity, respectively (P<0.05). Also the highest ABTS+ scavenging and FRAP reducing were observed in the ethyl acetate extracts of S. angostifolium and P. perforata, respectively (P<0.05). Generally, polar and semi polar extracts of two macroalgae species significantly showed the higher antioxidant activity comparing to their nonpolar extracts. Also S. angostifolium exhibited the highest activity in both free radical scavenging and -amylase inhibition assays. However, enzyme inhibition and antioxidant activity of two edible studied algae revealed that these macroalgae species can be used directly in human diet and also indirectly in medical and pharmaceutical application.}, keywords = {Macroalgae,Persian Gulf,-amylase enzyme,Sargassum angostifolium,Palisada perforata}, title_fa = {ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و مهار آنزیم آلفا آمیلاز دو گونه Sargassum angostifolium و Palisada perforata}, abstract_fa = {بیماری دیابت نوع دو، ناشی از اختلال در عملکرد و ترشح انسولین و به دنبال آن افزایش میزان قند خون است که به سومین عامل مرگ و میر در جهان تبدیل شده‌است. مشتقات فعال اکسیژن از جمله عوامل آسیب و مرگ برنامه‌ریزی شده سلولی و دیابت می-باشند. اثرات جانبی مخرب مصرف داروهای سنتزی بر بیماران، تحقیقات را به سمت داروهای طبیعی متمایل کرده‌است. در این تحقیق، فعالیت آنتی‌دیابتی و آنتی‌اکسیدانی سه عصاره متانولی، اتیل‌استاتی و ان‌هگزانی دو گونه ماکروجلبک Palisada perforata و Sargassum angostifolium بررسی شده‌است. نمونه‌های جلبک پس از جمع‌آوری از سواحل خلیج‌فارس و آماده‌سازی، به روش پرکولاسیون عصاره‌گیری شدند. فعالیت مهارکنندگی آنزیم آلفا‌آمیلاز غلظت‌های مختلف نمونه‌ها بر اساس روش ‌DNS و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی آنها نیز براساس دو روش تخریب رادیکال آزاد ABTS+ و احیاکنندگی FRAP بررسی شد. عصاره‌ اتیل‌استات S. angostifolium و P. perforata به ترتیب بیشترین و کمترین فعالیت بازدارندگی آنزیم آلفا آمیلاز را نشان دادند (P<0.05). همچنین بالاترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پاکسازی +ABTS و احیاکنندگی FRAP به ترتیب در نمونه-های اتیل‌استات S. angostifoliumو P. perforata مشاهده شد (P<0.05). به طورکلی عصاره‌های قطبی و نیمه قطبی در هر دو گونه فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالاتری را نسبت به عصاره غیرقطبی آن گونه نشان دادند و گونه S. angostifolium بالاترین فعالیت را برای هر دو سنجش مهار آنزیم آلفاآمیلاز و تخریب رادیکال آزاد ABTS+ نشان داد. دو گونه جلبک خوراکی مورد تحقیق با نشان دادن فعالیت قابل توجه آنتی‌دیابتی و آنتی‌اکسیدانی، با تحقیقات تکمیلی دارای پتانسیل کاربرد مستقیم در رژیم غذایی و همچنین استفاده در صنایع پزشکی و داروسازی می‌باشند.}, keywords_fa = {ماکروجلبک,خلیج فارس,آنزیم ‌آلفا آمیلاز,Sargassum angostifolium,Palisada perforata}, url = {https://cell.ijbio.ir/article_1097.html}, eprint = {https://cell.ijbio.ir/article_1097_130ed609e2a4bc2a2c43845dfaa3a0ef.pdf} }