TY - JOUR ID - 904 TI - قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌های برگی چهار گونه‌ی گیاهی از خانواده سولاناسه پس از القا شدن با سویه‌هایی از باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز JO - پژوهش‌های سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران) JA - CMR LA - fa SN - 2383-2738 AU - شاکران, زهرا AU - کیهانفر, مهرناز AD - دانش آموخته دکتری دانشگاه اصفهان AD - هیات علمی دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم و فناوری‌های نوین، گروه زیست فناوری Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 30 IS - 3 SP - 252 EP - 263 KW - ریزنمونه‌های برگی KW - آگروباکتریوم رایزوژنز KW - قهوه‌ای شدن KW - ریشه‌های مویین KW - سولاناسه DO - N2 - تشکیل ریشه‌های مویین بوسیله انتقال ژن‌های خاصی از پلاسمید باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز به ریزنمونه‌های گیاهی صورت می‌گیرد. استفاده از این ریشه‌ها سبب افزایش تولید متابولیت‌های ثانویه با ارزش دارویی می‌شود. یکی از مهمترین عواملی که باعث عدم تولید ریشه‌های مویین در ریزنمونه‌های گیاهی پس از مجاورت با سویه‌های مختلف باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز می‌شود، قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌ها است. علت قهوه‌ای شدن ریزنمونه‌های برگی احتمالاً آزاد شدن ترکیبات فنولی از محل‌های زخم ریزنمونه‌ها و یا به منظور اجرای مکانیسم‌های دفاعی توسط سلول‌های گیاهی به منظور مقابله با آلودگی بوسیله باکتری آگروباکتریوم رایزوژنز می‌باشد. در پژوهش حاضر، میزان قهوه ای شدن ریزنمونه‌های برگی چهار گونه‌ی گیاهی از خانواده سولاناسه شامل (آتروپا بلادونا، هیوسیاموس نایجر، داتورا استرامونیوم و داتورا متل) پس از آلودگی با سویه‌های مختلف آگروباکتریوم رایزوژنز (AR318 ,AR15834 , AR9543 , A7 , AR9402 ,A4) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که در هر چهار گونه گیاهی، کمترین میزان قهوه‌ای شدن (2٪ و 6٪) در ریزنمونه‌های برگی آلوده شده با سویه‌های A4 و AR15834 مشاهده گردید. بنابراین، استفاده از این دو سویه برای القای ریشه‌های مویین در گونه‌های مربوط به خانواده‌ی سولاناسه مناسب‌تر است. UR - https://cell.ijbio.ir/article_904.html L1 - https://cell.ijbio.ir/article_904_3e4179910d2b9352cc2207c51969a6f2.pdf ER -