TY - JOUR ID - 1513 TI - مقایسه اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی صمغ گیاه بنه (Pistacia atlantica) با برخی آنتی‌بیوتیک‌های رایج درمانی JO - پژوهش‌های سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران) JA - CMR LA - fa SN - 2383-2738 AU - دوستی, بهروز AD - گروه زیست شناسی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 1 SP - 32 EP - 43 KW - صمغ KW - هاله مهار KW - حداقل غلظت مهارکنندگی KW - حداقل غلظت باکتری‌کشی KW - حداقل غلظت قارچ کشی DO - N2 - با توجه به عوارض شناخته شده برخی آنتی بیوتیک‌‌ها و نتایج تحقیقاتی مبنی بر وجود ترکیبات ضد باکتریایی و ضد قارچی در گیاه بنه، در این تحقیق اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی صمغ بنه با آنتی‌بیوتیک‌های رایج مقایسه شدند. پس از جمع‌آوری صمغ گیاه بنه از شهرستان کوهدشت در استان لرستان، اثرات ضدمیکروبی غلظت‌های مختلف آن روی باکتری‌های استافیلوکوک اورئوس، سودو مو ناس آئروجینوزا، اشرشیاکلی و قارچ‌‌های کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا با روش انتشار دیسک بررسی شد و میزان MIC، MBC و MFC نیز تعیین شد. داده‌ها توسط آزمون t و واریانس یک طرفه ANOVA آنالیز شدند. در بین باکتری‌ها بیشترین قطر هاله مهاری، در غلظت 5 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر مربوط به استافیلوکوک اورئوس (بیشتر از آمیکاسین و کمتر از وانکوماسین) و کمترین قطر هاله مهاری در غلظت 0.156 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر مربوط به سودوموناس آئروجینوزا بود. کمترین میزان MIC و MBC برابر با 5.312 و 625 میکروگرم بر میکرولیتر، مربوط به استافیلوکوک اورئوس بود. بیشترین قطر هاله مهاری در غلظت 5 میلی گرم بر میلی لیتر مربوط به قارچ کاندیدا آلبیکنس (کمتر از فلوکونازول و نیستاتین) و کمترین قطر هاله مهاری در غلظت 0.156 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر مربوط به کاندیدا گلابراتا بود کمترین میزان MICو MFC مربوط به قارچ کاندیدا آلبیکنس به میزان 625 و 1250 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. به نظر می‌رسد صمغ بنه فعالیت ضدباکتریایی قوی‌تری‌ نسبت به آنتی‌بیوتیک آمیکاسین دارد. UR - https://cell.ijbio.ir/article_1513.html L1 - https://cell.ijbio.ir/article_1513_1e0094ab050d92d746c9a4a7f8ce02f4.pdf ER -