TY - JOUR ID - 1505 TI - بهینه سازی تولید پکتیناز پریفورموسپورا ایندیکا از ضایعات چغندرقند به روش تاگوچی‌ JO - پژوهش‌های سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران) JA - CMR LA - fa SN - 2383-2738 AU - فتحی رضایی, پریسا AU - کیانی, سمیه AU - تقوی, فرشته AU - شهابی وند, صالح AD - ایران، مراغه، دانشگاه مراغه، دانشکده علوم پایه، گروه زیست‌شناسی AD - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران AD - دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران AD - عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 1 SP - 71 EP - 86 KW - پریفورموسپورا ایندیکا KW - پکتیناز KW - تفاله چغندرقند KW - ضایعات کشاورزی DO - N2 - پکتینازها به‌عنوان یک گروه بزرگ از آنزیم‌ها، پکتین را به‌ مولکول‌های ساده‌تر نظیر اسیدگالاکتورونیک تجزیه می‌کنند و به‌طورگسترده توسط بسیاری از میکروارگانیسم‌ها تولید می‌شوند. امروزه ضایعات فراوان صنایع کشاورزی و فرآوری میوه شامل تفاله چغندرقند، سیب و مرکبات به‌عنوان منابع غنی از پکتین برای القاء تولید پکتیناز توسط بسیاری از میکروارگانیسم‌ها بکار برده می‌شوند. هدف این پروژه بهینه‌سازی تولید پکتیناز قارچ پریفورموسپورا ایندیکا از تفاله چغندرقند به روش طراحی آزمایش تاگوچی بود. پریفورموسپورا ایندیکا در محیط کشت کافر حاوی تفاله چغندرقند کشت داده شد، سپس میزان زیست‌توده و تولید اسپور قارچ، فعالیت آنزیمی و پروتئین محلول به مدت ده روز اندازه‌گیری گردید. براساس نتایج، بیشینه تولید زیست‌توده و آنزیم در روز ششم پس از تلقیح به‌ترتیب 125/6 گرم در لیتر و 8/3 واحد در میلی‌لیتر اندازه‌گیری شد. علاوه بر این اثر غلظت‌های مختلف پارامترهایی مانند گلوکز و سولفات آمونیوم به تنهایی و نیز اثر متقابل آنها مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج، با افزایش غلظت آنها به تنهایی فعالیت آنزیمی روند افزایشی نشان داد اما اثر متقابل آنها با تفاله چغندرقند موجب کاهش فعالیت آنزیمی شد. فعالیت آنزیمی با روش تاگوچی به 35/8 واحد در میلی‌لیتر رسید که 5/2 برابر شرایط غیر بهینه بود. در مجموع تولید پکتیناز توسط پریفورموسپورا ایندیکا از تفاله چغندرقند به‌عنوان سوبسترای مناسب و ارزان قیمت علاوه بر ارزش اقتصادی، موجب کاهش آلودگی زیست محیطی نیز می‌شود. UR - https://cell.ijbio.ir/article_1505.html L1 - https://cell.ijbio.ir/article_1505_2a3284d4e34ea3b20d67b24b3b875934.pdf ER -