@article { author = {Azadian, Fatemeh and Badoei-Dalfard, Arastoo and Karami, Zahra}, title = {Statistical optimization of Cellulase production by Bacillus aerius AV10 in solid-state fermentation of cellulosic wastes and it,s partial characterization}, journal = {Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {31}, number = {4}, pages = {409-420}, year = {2018}, publisher = {Iraninan Biology Society}, issn = {2383-2738}, eissn = {2383-2746}, doi = {}, abstract = {Cellulases are important industrial enzymes for the most bioconversion processes. In this study, Bacillus aerius isolated and identification as the best thermophilic cellulose degrading bacterium from Gorooh hot spring and was identified as Bacillus aerius AV10 based on 16S rRNA sequence homology and microbial-‌biochemical tests. Cultivation conditions of cellulase production by Bacillus aerius AV10 in solid-state fermentation (SSF) were investigated. The moisture content, yeast extract, MgSO4 and initial culture pH were identified by Plackett-Burman design (PBD) as the significant factors for endoglucanase, exoglucanase and filter paper (FPA) activities. Response surface Methodology and central composite design by 5-level and 4-factor were used for the optimization of enzyme. The optimal ranges of moisture content, yeast extract, MgSO4 and initial culture pH were 61.4%, 1.65%, 0.29% and 6.2, respectively. Under the optimized conditions, maximum CMCase production was 561.12 U/ml. The optimal pH and temperature of the enzyme for wheat straw hydrolysis were determined to be 7.0 and 60 °C.}, keywords = {Plackett-Burman design,Thermophilic,Solid-state fermentation,Wheat straw}, title_fa = {بهینه سازی آماری تولید سلولاز به وسیله باسیلوس آرئوس سویه AV10 با روش تخمیر حالت جامد ضایعات سلولزی و تعیین خصوصیت نسبی آن}, abstract_fa = {سلولازها یکی از مهم‌ترین آنزیم‌های صنعتی برای اکثر فرآیندهای تبدیل زیستی هستند. در این مطالعه باسیلوس آرئوس به عنوان بهترین باکتری‌ ترموفیل تجزیه‌کننده سلولز از چشمه آب‌گرم گروه در کرمان جداسازی و شناسایی شد. این باکتری بر اساس تست‌های میکروبی- بیوشیمیایی و توالی‌یابی ژن rRNA S16 به عنوان باسیلوس آرئوس شناخته شد. شرایط تولید آنزیم سلولاز توسط این باکتری در تخمیر حالت جامد مورد بررسی قرار گرفت. pH، رطوبت، عصاره‌مخمر و MgSO4 به عنوان عوامل قابل توجه در فعالیت اندوگلوکاناز، اگزوگوکاناز و Fpase به وسیله طراحی پلاکت- برمن مشخص شدند. روش سطح- پاسخ (RSM‌( و طرح ترکیبی مرکزی ((CCD با 4 عامل و 5 سطح جهت بهینه‌سازی تولید آنزیم مورد استفاده قرار گرفت که نتایج محدوده بهینه pH، MgSO4، رطوبت و عصاره‌مخمر را به ترتیب 2/6، %29/0، %‌4/61، %65/1 نشان داد. در حالت بهینه بیش‌ترین مقدار تولیدCMCase،(U/ml) 1203/561 به دست آمد. pH و دمای بهینه آنزیم در هیدرولیز کاه گندم به ترتیب 7 و60 درجه سانتی‌گراد به دست آمد.}, keywords_fa = {طرح پلاکت-برمن,ترموفیل,تخمیر حالت جامد,کاه گندم}, url = {https://cell.ijbio.ir/article_1095.html}, eprint = {https://cell.ijbio.ir/article_1095_357fd507785c85752e128d628c4d475f.pdf} }