@article { author = {افشار محمدیان, منصور and کردی, شیرین and مشهدی نژاد, احمد}, title = {Antibacterial activity of stigma and petal of different species of saffron (Crocus Spp.)}, journal = {Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology)}, volume = {29}, number = {3}, pages = {265-273}, year = {2016}, publisher = {Iraninan Biology Society}, issn = {2383-2738}, eissn = {2383-2746}, doi = {}, abstract = {According to public concerns about side effects of chemical preservatives tend to use natural products without preservatives has been increased. This study aimed to investigate the antimicrobial extract of saffron stigmas and petals of different species on two types of g+ bacteria (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis) and two g- bacteria (Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli), causing the infection and the most important food poisoning. In this study, the antibacterial activity of three species of saffron with the scientific names of Crocus caspius, Crocus speciosus and Crocus sativus examined. The extraction of the three species of crocus was performed using methanol acid. The antibacterial activity of the extracts obtained by measuring the diameter of bacterial growth as well as the determination of minimum inhibitory concentration was determined. The results showed that the extract of saffron stigmas and petals of different species, had different antibacterial effects, so that B. subtilis and E. coli were the most sensitive and resistant bacteria to extract, respectively. Moreover, the petal extract of C. sativus and the stigma extract of C. speciosus had the most inhibitory effect on the examined microorganisms. Therefore, the stigma and the petals of the saffron in addition to the antioxidant properties can also be used as antibacterial agents.}, keywords = {Saffron,petals,stigma,anti-bacterial activity,inhibitory concentration}, title_fa = {بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره کلاله و گلبرگ گونه‌های مختلف زعفران (Crocus Spp.)}, abstract_fa = {با‌توجه به نگرانی‌های عمومی در خصوص عوارض نگهدارنده‌های شیمیایی، تمایل به مصرف محصولات فاقد مواد نگهدارنده و یا دارای نگهدارنده‌های طبیعی افزایش‌یافته ‌است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره کلاله و گلبرگ گونه‌های مختلف زعفران بر روی دو نوع باکتری گرم‌مثبت (Staphylococcus aureus , Bacillus subtilis) و دو باکتری گرم‌منفی (Pseudomonas aeruginosa و Escherichia coli ) که از مهم‌ترین باکتری‌های ایجادکننده عفونت و مسمومیت غذایی هستند، انجام‌ شد. در این بررسی فعالیت ضد‌باکتریایی سه گونه زعفران با نام علمی sativus caspius, Crocus speciosus, Crocus Crocus مورد بررسی قرار گرفت. عصاره‌گیری از این سه گونه‌ی زعفران توسط حلال متانول‌اسیدی انجام شد و میزان فعالیت ضد باکتریایی عصاره‌های حاصل از طریق سنجش قطر هاله عدم رشد باکتری به روش میزان‌ نفوذ‌ چاهک و تعیین حداقل ‌غلظت بازدارنده ‌رشد مشخص ‌شد. نتایج تحقیق حاضر نشان ‌داد که عصاره کلاله و گلبرگ گونه‌های مختلف زعفران، دارای اثرات ضد باکتریایی متفاوتی هستند، به‌نحوی‌که باسیلوس‌سوبتیلیس حساس‌ترین باکتری و ایشریشیاکلای مقاوم‌ترین باکتری به عصاره‌ها بود. همچنین عصاره گلبرگ گونه‌ی C.sativus و عصاره‌ی کلاله‌ی گونه‌ی speciosus C. اثر مهاری بیشتری روی میکروارگانیسم‌های مورد بررسی داشت. بنابراین، از کلاله و گلبرگ زعفران، علاوه بر خواص آنتی‌اکسیدانی، به‌عنوان یک ماده ضد باکتریایی نیز می‌توان ‌استفاده‌کرد.}, keywords_fa = {زعفران,گلبرگ,کلاله,فعالیت ضد باکتریایی,غلظت بازدارنده}, url = {https://cell.ijbio.ir/article_1021.html}, eprint = {https://cell.ijbio.ir/article_1021_f6916fb2cb800ff8886e0d16c7f99d16.pdf} }